Burun Tıkanıklığı
Burun Tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir? Neler İyi Gelir?

Burundan alınan nefes solunum yolu için oldukça önemlidir. Burun sadece nefes almak için değil aynı zamanda solunumla birlikte koku alma gibi işlevlere de sahip olduğu için burun tıkanıklığı kişileri rahatsız eder.

Burun tıkanıklığı mevsimsel etkenlerle oluşabileceği gibi kişinin burun yapısıyla da alakalı olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde burun tıkanıklığı ile karşı karşıya kalırız ama sadece mevsim geçişlerinde değil aynı zamanda farklı etkenlere bağlı olarak da burun tıkanıklığı ile karşı karşıya olabiliriz. Burun tıkanıklığı nedenlerini inceleyecek olursak,  en fazla görülen nedeni, “devinasyon” olarak bilinen burun bölgesi etinin şişmesidir. Bu kişinin  burnunun yapısıyla alakalıdır. Bir diğer nedenine bakacak olursak;

Burun kemiğinin eğriliği; burun tıkanıklığının en sık görülen nedenlerinden bir tanesi, özellikle yetişkinlerde burun kemiği eğrilikleri yada kıkırdaktaki yapısal eğrilikleridir. Burun kıkırdak eğriliğine kazalar, alınan darbeler vs. neden olabiliyorken, doğuştan da olabilir.

Bebeklerde nefes almada zorluk yaşandığı görülüyorsa, bu konu ile alakalı mutlaka doktora başvurulması gerekir. Yetişkinlerde bu türlü solunum ile ilgili problemler yaşanıyorsa bununla alakalı cerrahi bir müdahale de  gerekebilir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer
Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Burun eti;

Burun içerisinde “konka” isimli et parçaları vardır, bu etlerin burun içindeki görevleri, burun deliklerinden geçen havayı soğuk ise ısıtmak, sıcak ise soğutmaktır. Burun içerisinde bulunan konkalar bazen normal boyuttan daha fazla büyüyebilir ve ya iltihaplı şişmeler meydana getirebilir. Eğer burunda konka şişmesi meydana geliyorsa bu büyük ihtimalle nefes almayı güçleştirecektir ve burun tıkanıklığına neden olacaktır, konkalarla alakalı cerrahi işlem söz konusu olabilecektir. Kişi solunum bozukluğu için kbb doktoruna görünmelidir.

Sinüzit;

Bazı enfeksiyonlar, burun tıkanıklıklarına neden olabilir. Bunlardan en sık görüleni ise “sinüzitler”dir. Burun boşluğunda yer alan sinüzitler burun ve geniz tıkanıklıklarına neden olur. Bu bazı kimselerde kronik sinüzit olarak adlandırılır, bazı kimselerde ise mevsim geçişleri esnasında meydana gelen alerjik tıkanmalardır.

Sinüzit mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır, şiddetli baş ağrılarına sebep olur. Burun tıkanıklığı için genelde antibiyotik ilaçlar kullanılırken, bu durum da bazen cerrahi müdahaleyi gerektirebilir.

Alerjik rinit; alerjik rinit özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelir, genelde ilkbahar mevsiminde polen, toz, hayvan tüyü gibi etmenlere bağlı olarak kişilerde alerjik reaksiyonla burun tıkanıklığına neden olur. Bu durum geçicidir fakat çok rahatsız olan kimseler için deniz suyu gibi alternatif tedaviler uygulanabilir. Bazı deniz suyu özlü burun spreyleri kişileri rahatlatabilir.

Vazomotor rinit; burun içindeki damarlarla alakalı bir rahatsızlıktır. Burunda bulunan kan damarlarındaki reaksiyonlar burun tıkanıklığına neden olabilir. Vazomotor nedenlerinin başında hamilelik, stres, tansiyon ilaçları ve doğum kontrol ilaçları gelir. Kullanılan ilaçların prospektüslerinde bilgilendirmesi yazar.

Tümör; burun içinde bulunan tümörler, burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumda da acil ameliyat gerekir.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Nedenleri

Çocuklarda burun tıkanıklığı sebeplerinin genel olarak sebeplerinde geniz eti problemleri gelir. Bu durum çoğunlukla cerrahi bir işlem gerektirmezken, bazı durumlarda da cerrahi müdahale gerekebilir. 0-10 yaş arası çocuklarda çok sık görülen rahatsızlıktır.

Burun Tıkanıklığı İçin Evde Tedavi

  • Alerjik reaksiyona neden olacak ev tozu gibi atmosferden uzak durulması gerekir.
  • Bahar mevsimlerinde toz ve ağaçlardan gelecek polenden kaçınmanız gerekir.
  • Tuzlu su ile burun içi temizlenmesi burun tıkanıklığına en iyi gelen tedavilerden biridir.
  • Burun ve yüz bölgesini sık sık nemlendirin.
  • Yatmadan önce burun içi (nazal) temizlik yapın.
  • Gün içinde bol miktarda su tüketin.
  • Sigara ve sigara dumanından uzak durulması burun tıkanıklığına iyi gelir. Pasif içicilik, sadece burun solunumunda değil genel olarak solunuma en zarar veren etkendir.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan ve zamanında kullanmaya özen gösterin.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Geçmeyen Burun Tıkanıklıkları Nedenleri Ve Tedavisi

Burun tıkanıklığına, burunda bulunan bir eğrilik yol açıyorsa bunun için “septoplasti” isimli cerrahi işlem tedavisi yapılır. Bu tedavi genel olarak burun orta kısmına uygulansa da bazı vakalarda burun ucuna da yapılabilir. “Septoplasti” estetik amaçlı yapılmaz.

Bir diğer burun tıkanıklığı tedavisi ise, konkalara yapılan müdahaledir. Burada konkalar çok şişmiş yada enfeksiyon kapmışsa tedaviye gidilir. Tedavide uygulanan yöntemler ise; “radyofrekans” ile “konka küçültme”, “ultrasonik aspirasyon” ile küçültmedir.

Eğer burun tıkanıklığına sinüzit neden oluyorsa uygulanacak olan işlem, endoskopik sinüs cerrahisidir.

Burun tıkanıklığına geniz eti neden oluyorsa, “adenoidektomi” işlemi uygulanır. Bu tedavi yöntemi ile geniz eti alınır. En sık ve her yaş grubuna uygulanan cerrahi işlemdir.

Burun Tıkanıklığında Hangi Doktora Gidilir?

Burun tıkanıklığı için kulak burun boğaz uzmanına (KBB)  gidilmelidir.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Aynısefa Yağı Nasıl Yapılır

Aynısefa Yağı Ne İşe Yarar? Kullanımı Ve Faydaları

Aynısefa yağı, gündeme tırnak mantarını tedavi etmesiyle gelmiş bitkisel bir üründür. Aynısefa yağı, sadece tırnak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir