Gut Hastalığı Nedir?

Gut Hastalığı

Gut hastalığı, genelde yeme içme gibi faktörlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülse de bazı farklı faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Gut hastalığı halk arasında padişah hastalığı ya da zengin hastalığı olarakta bilinir.

Bunun sebebi ise tarihte bazı padişahların gut hastalığı nedeni ile yaşamlarının son bulmasıdır. Gut hastalığı yeme içme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülse de kişilerin metabolizması ile de alakalı olabilir. Gut hastalığının ülkemizde görülme sıklığı %3 oranındadır.

Gut Hastalığı Nedir?

Gut hastalığının sonucu romatizmal rahatsızlıklardır, fakat bu hastalık bir romatizma çeşidi olarak algılansa da hastalık bir metabolizma hastalığıdır. İnsan vücudu kendisine zarar verecek maddeleri belirli bir rutin ile dışarıya atarken gut hastalığı olan kimselerde bu ürik asidin dışarı atılmasında bir problem vardır. Bu soruna bağlı olarak, ürik asit kişilerin dışarı atılmaz ve eklemlerde birikir biriken ürik asit zamanla iltihaplanmaya neden olur.

Vücudun atamadığı ürik asit çok miktarda ise böbreklerde de birikmeye neden olabilir. Bu durumda da böbrek taşlamaları meydana gelir ve gut hastalığı tedavi edilmezse zamanla böbrekleri harap ederek büyük hasarlara neden olur.

Gut Hastalığı Belirtileri

Gut Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Gut hastalığına bağlı olarak eklem bölgelerinde şiddetli ağrı,
  • Eklem bölgelerinde kasılmalar,
  • Gut hastalığı eklemlerde iltihaplara neden olur iltihaplara bağlı olarak, eklemlerde şişlikler,
  • Uyku düzensizliği,
  • Böbreklerde taş oluşumları,
  • Gut hastalığı böbrek taşlarına bağlı olarak bel ve böbreklerde ağrılar meydana gelebilir,
  • Eklemlerde oluşan iltihaplara bağlı olarak deride kaşıntı ve döküntüler meydana gelebilir,
  • Geceleri aşırı ağrılar sonucunda uykudan ani uyanma,
  • Böbrek taşları nedeni ile idrarda kanama ve sızı oluşur,
  • Gut hastalığında Sürekli şişen eklemler vücutta büyük oranda deformelere neden olur,
  • Eklem ağrıları sabah daha fazla yoğunlaşır bunun nedeni ise, sabaha karşı vücut asit iyonlarını biriktirir,

Gut Hastalığını Tetikleyen Etmenler

Gut hastalığını tetikleyen etmenlere bakacak olursak, pek çok farklı etmene bağlı olarak hastalık gelişir ve kişilerin yaşamını verimsizleştirebilir. Bu etmenler ise;

Gut Hastalığı Sebepleri

  • Fazla alkol tüketimi,
  • Hatalı, tek yönlü ve fazla beslenme,
  • Fazla kırmızı et tüketimi,
  • Farklı nedenlere bağlı olarak şiddetli ve ani farklı hastalık geçirmek,
  • Eklemde oluşan travmalar, gut hastalığına neden olan etmenlerin başında gelir.

Gut Hastalığının Tedavisi

Gut Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Gut hastalığının tedavisi için ilk etapta kandaki ürik asit oranına bakılması gerekir. Hastalığın kesin tanısı için ise, ödem toplamış eklemlerden sıvı alınması gerekir. Gut hastalığında, hastalığın ilerlememesi adına erken teşhis önem arz eder.

Hastalığın tanı ve tedavisinde geç kalınırsa eğer, ciddi kemik ve eklem hastalıklarına neden olur, bu durum iyice ilerlediği takdirde eklem tutmaması gibi nedenler meydana gelir. Gut hastalığında eklemlerde oluşan iltihapların kurutulması adına ilaç tedavisine başlanması gerekir.

Gut Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gut Tedavisi

Gut Hastalığı Öldürücü müdür ?

Gut hastalığı tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kişilerin sosyal yaşamı önemli derecede zorlaşır. Hastalık daha çok eklem ve böbreklerde tahrişe sebep olduğu için eklemlerde tutmama, felç gibi problemlere yol açar. Böbreklerde ise taşa neden olur eğer böbrek taşlarına ve hastalığa zamanında müdahale edilmezse hastada böbrek yetmezliği ve diyalize girme gibi sorunlara yol açar.

Gut Hastalığı Öldürücü Mü?

Gut hastalığı daha çok fazla kırmızı et tüketiminden meydana gelir, bu hastalığa yakalanmamak için fazla  kuzu ve inek etinden uzak durmak gerekir. Gut hastalığı öldürür ? Sorusuna gelindiğinde ise hastalık tek başına öldürücü bir hastalık değildir. Fakat tedavi edilmediğinde böbreklerde büyük hasara neden olur bu hasar ise zamanla böbrek yetmezliğine kadar uzanır bu durumda da böbrek nakli gerekli olacaktır. Eğer biten böbrekler tedavi edilemeyecek duruma gelirse hastalık ölümle sonuçlanabilir. Bununla beraber gut hastalığı eklemlerde iltihaplanmaya neden olduğu için iltihapların zaman kaybedilmeden kurutulması gerekir. Tedavi edilmeyen ve kurutulmayan iltihaplanmalar eklemlerde tutulmalara neden olur ve hastalık felç gibi diğer büyük sorunlara yol açar. Hastalıkta tedavi önemlidir tedavi edilmeyen gut hastalığı kişileri ölüme götürebilir.

Gut Hastalığı Diyeti

Gut Hastalığı Diyeti Nedir ?

Gut hastalığına yakalanan kimselerin tedavi için bir kaç önemli noktaya dikkat etmeleri gerekir. Burada gut hastalığı diyeti çok önemlidir.

  • Gut hastalığı diyetinde ürik asit miktarını düşürmek adına, yüksek pürin içeren gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • Kırmızı et, tavuk ve balık ürünleri gut hastalığı atak döneminde kesinlikle vücuda alınmamalıdır. Atak dönemi dışında da günlük 60 gramı geçmeden tüketilebilir.
  • Gut hastalığında etten uzak durulması gerektiği için protein ihtiyacını süt ve peynirden karşılayabilirsiniz.
  • Yağlı gıdaların vücuttan atılımı zor olduğu için çok yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Hastalıkta idrarın alkali olması gerekir bu nedenle sebze ve meyve tüketimine önem vermek gut hastalığı diyeti açısından gerekir.
  • Ürat kristallerinin vücuttan ve böbreklerden atılımını kolaylaştırmak adına bol su tüketilmelidir. Kahve ve çay tüketilebilir fakat alkol tüketimi hastalık içinde kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Bol sebze tüketiminde fayda vardır burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, ıspanaktan 200 gram, bezelyeden 60 gram, karnabahar 200 gram ve mantardan 50 gram tüketimi yapılması gerekir.
  • Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagillerden günde 60 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmesi gut hastalığı diyeti açısından önemlidir.
  • Pirinç, patates ve makarna gibi gıdalar yağlı olmamak kaydı ile tüketilebilir.
  • İdrarda alkali seviyesini artıran besinlerden tüketilmesi gerekir bu besinler ise, elma sirkesi, limon, tere ve nane gibi besinlerdir.

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Diğer tüm hastalıklar gibi gut hastalığında da bitkilerin mucizevi etkilerinden faydalanmanın önemi büyüktür. Gut hastalığında kullanılan bitkisel tedaviler ise;

Karbonat: gut hastalığının nedeni vücudun ürik asidi atamamasıdır, bu nedenle karbonat kullanımı yapılarak ürik asidi idrar yolu ile atmakta fayda vardır. Bunun için yapmanız gereken tarif ise; bir bardak suya 1,5 tatlı kaşığı karbonat karıştırıp günde 4 defa bu karışımdan içmek gerekir. Tansiyon hastalarına önerilmez ve 60 yaş üstü kimseler bu tarifi günde 3 kez yapmaları yeterli olacaktır.

Elma sirkesi: bir su bardağı suyun içerisinde bir kaşık elma sirkesi karıştırıp gün içinde 3 kez tüketebilirsiniz.

Limon: gut hastalığında vücuttaki ürik asidin nötr hale gelmesi gerekir, limon bu işlem için oldukça etkili bir besindir. Yarım limonu bir bardak suya karbonat ile karıştırarak günde 3 kez tüketin.

Zencefil: taze zencefili kaynatarak içebilirsiniz günde bir bardak tüketmek yeterli olacaktır. Zencefil anti- inflamatuar özelliği sayesinde gut hastalığının eklemlerde oluşan iltihaplanmayı azaltacak en etkili yöntemlerden bir tanesidir.

Kiraz: kiraz antioksidan içerdiği için gut hastalarına tavsiye edilen bir diğer bitkidir günde bir porsiyon kiraz yemek hastalık için şifalı bir meyve olacaktır.

Muz: günde bir – iki adet muz yemek gut hastalığı için alternatif tedavi yöntemi olacaktır.

Gut Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gut hastalığı, damla hastalık olarak bilinen bir hastalık türüdür. Gut hastalığı için gidilecek bölümler ise;

  • Hastanelerin dâhiliye bölümlerine gidilebilir,
  • Romatoloji, iç hastalıkları bölümü,
  • Rehabilitasyon,
  • Ortopedi ve tramavoloji bölümlerine gidilmesi gerekir.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir