Hyaluronik asit nedir, Hyaluronik asit

Hyaluronik Asit

Hyalunorik asit neredeyse pek çok cilt bakım ürününde kullanılan ana maddelerden biridir. Canlı olan bütün farklılarda bulunur. İnsan vücudunda ortalama 12 gram hyalurik asit bulunmaktadır. Halk arasında hiyalüronik asit olarak bilinir.  Hyalunorik asit cilde faydaları olmasına karşın daha çok 30 ile 40 yaşından sonra kullanılması gerekmektedir. Cilde sayısız faydası bulunan, kolejen desteği sağlayan cildi canladıran hyluronik asit hakkında sizlere bu yazımızda hyaluronik asit nedir, hyaluronik asit  ne işe yarar, hyaluronik asit cilde faydaları, hyaluronik asit nasıl elde edilir sorularını cevap vererek yardımcı olmaya çalışacağım.

Hyaluronik Asit Nedir

Hyaluronic asit kısa HA olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak 1930 yılında keşfedilen hiyalüronik asit ilerleyen yıllarda cilde sağladığı faydalar sebebi ile kozmetik sektöründe özellikle cilt bakım kremlerinin ana bileşeni olmuş durumdadır.

Hiyalüronik asit insan eklemlerinin içerisinde bulunan ve onun kayganlığını sağlayan özel bir proteindir. Hiyalüronik asit aynı zamanda vücuttaki lifler ve tendonlar gibi tüm bağlayıcı dokularda bulunur. Orient liflere ve tendon liflerine yardımcı olur ve kayganlığın özel fonksiyonlarını meydana getirir. Hyaluronik asit bağ dokuların bir bileşeni olup kayganlaştırma ve minder vazifesi görme fonksiyonlarına sahiptir. Eklemlerde bulunduğu zaman, eklem de minimum seviyede ve hatta hiç kıkırdak olmasa bile, yumuşatıcı bir etki sağlar. HA anormallikleri bağ doku rahatsızlıklarında genel tehdittir. İlginç olarak mitral kalp kapakçığı sarkması, düşmesi, TMJ, osteoartrit ve korneanın koni şeklinde olması gibi bağ doku rahatsızlıkları olan bir çok bireyde yaygın biyokimyasal anormalliklerde vardır.

Hyaluronik asit’in kıkırdaklar içerisindeki yarılanma ömrü 2-3 haftadır. Fakat HA’nın ciltteki yarılanma ömrü 1 günden daha azdır. Hiyalüronik asit hem dermis’te hem de epidermis’te mevcuttur. Vücudun doğal olarak ürettiği HA’nın %50’si epidermiste bulunur ve 24 saatten daha kısa bir sürede metabolize olup atılır. Vücutta üretilen HA gibi dışarıdan takviye olarak alınan HA’da dermisten epidermis’e doğru yani cildin iç katmanlarından dış yüzeyine doğru cildi nemlendirir. Bir tam günde Hyaluronik asit %30 yenilenmektedir. Yenilenme işlemi yavaşladığında yağlanma etkileri kendini gösterir.

Hyalunorik asit

 

Hyaluronik Asit Nasıl Elde Edilir

Hyaluronik asit  aslında vücutta doğal olarak üretilir. Vücudun doğal olarak ürettiği HA’nın %50’si epidermiste bulunur ve 24 saatten daha kısa bir sürede metabolize olup atılır. Vücutta üretilen HA gibi dışarıdan takviye olarak alınan HA’da dermisten epidermis’e doğru yani cildin iç katmanlarından dış yüzeyine doğru cildi nemlendirir.

Zamanla epidermides’te Hiyalüronik asit’in azalmasına ve bunun sonucu olarak cildin yaşlanması,incelmesi ve neminin azalmasına sebep olur. Zaman içerisinde ister doğal yaşlanma sürecine isterse zararlı kimyasal maddeler ve güneş ışığı gibi çevresel faktörlerle olsun vücuttaki doğal Hyaluronik asit stoku azalır ve yok olur.

Hyaluronik asit nasıl elde edilir, Hyaluronik asit nerede bulunur sorusuna cevap vermek gerekirse en çok Hyaluronik asit horoz ibiği, insan göbek kordonu, bakteri kültürü ve canlı organizmalarda bulunur.

Hyaluronik asit bakterilerden biyofermantasyonla elde edilmektedir. Hiyalüronik Asit elde etmek için streptokok ve basil olarak bilinen bakteriler kullanılmaktadır.

Hyaluronik Asit Cilde Faydaları

HA yumuşak bağlayıcı dokularda ve gözü çevreleyen sıvıda da yüksek konsantrasyonda bulunur. Aynı zamanda cilt dokusu içerisinde de bulunur. Hyaluronik asit diğer doğal maddelerden daha fazla su tutabilir. Onun eşsiz hidratlama özelliklerinin sonucu ciltte pürüzsüzlüğün ve yumuşaklığın artması, kırışıklıkların azalmasıdır. Bu sebeple HA bir çok makyaj kremi ve nemlendirici kremde de kullanılır.

Cilt dokusunda bulunanHyaluronik asit  jel benzeri bir maddedir, kolajen ve elastin lifleri arasındaki boşlukları doldurur. HA hücreleri koruyan ve beyaz hücreleri aktive eden hücre göçünü kontrol eder.Hyaluronik asit  endojen bir madde olduğundan bu yana immün sistemin uyarılması yoluyla antibiyotiklere olan ihtiyacın azalması için kullanılmıştır. Hyaluronik Asit Cilde Faydaları ise,

  • Hyaluronik asit cildi içten dışa doğru doğal şekilde nemlendirir
  • Hiyalüronik asit cildi, canlandırır, cildi yeniler
  • Hiyalüronik asit yaşlanma etkileri geçiktirir
  • Alın bölgesinde oluşan kırışıkları yok eder
  • Göz altı kırışıklıklarını yok eder
  • Cildin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar
  • İltihp ve tahrişi önler
  • Kaz ayaklarını yok eder
  • Akne ve sivilce izlerini yok eder
  • Gülümsemeye bağlı oluşan burun çevresi kırışıklarını önler
  • Yüzde oluşan yara ve yara izlerini yok eder

Hyaluronik asit asit içeren krem kullanarak bu sorunlardan kurtulmanız mümkün. Çalışmalar oral HA kullanımının çoğu insana tüm bu faydaları kullanımından sonra sadece 2-4 ay süresince sağladığını göstermiştir. Bu sebeple oral HA takviyeleri düzenli olarak devamlı kullanılmalıdır.

Hyaluronik asit terapisi yüzsel çizgi ve kırışıklıklarda oldukça uygun bir şekilde kullanılan güvenli ve ameliyatsız bir süreçtir. Kullanımından önce cilt testine gerek kalmaksızın kullanılabilme faydasına sahiptir. Çok ince iğnelerle oldukça küçük miktarlarda Hyaluronik asit uygulanır ve cildin kendi HA’sı desteklenir. Kaç tane çizginin tedavi edildiğine bağlı olarak rahatsızlıkla tedavi süresi 20 dakika ile 1 saat arasında sürer.

Hyaluronik asit nedir, Hyaluronik asit ne işe yarar

 

Hyaluronik Asit İle Cilt Bakımı

Kendi ağırlığının bin katı kadar suyu tuttuğu için en etkili nemlendirici olarak bilinir. Uygulandığı bölgede suyu tuttuğu için kırışıklıkların görünümünü yok eder. Hyaluronik asit tuttuğu su cildin elastik oluşumunu korur kolejen üretimi destekler. Pek çok kadın daha güzel ve daha genç görünmek için Hyaluronik asit içeren ürünler kullanmaktadırlar.

Hyaluronik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Doşarda taksiye besinler ile Hyaluronik asit almanız mümkündür. Hyaluronik asit içeren gıdalar ve Hyaluronik asit bitkisel sağlar daha fazla Hyaluronik asit alanızı sağlayacaktır.

  • Hayvansal ürünlerde bolca bulunur. Örneğin, tavuk, et suyu, kırmızı et gibi
  • Yeşil biber, Limon, Portakal, Elma
  • Muz, Şeftali, Armut
  • Soya ürünleri
  • Patates, nişasta içeren sebzelerde bolca bulunu
  • Somon balığı
  • Baharat ve biber özellikle kırmızı biber ve yeşil biber

Güzelliğiniz için dışarıdan cildinize bakım yaptığınız gibi içeriden de bakım yapmak için kesinlikle sağlıklı gıdalar almaya özen gösterin.

Hyaluronik Asit Yan Etileri ve Hyaluronik Asit Zararları

Gençliğin ve güzelliğin sırrı olan Hyaluronik asit zararları yada yan etkileri neredeyse yoktur. Hyaluronik asit krem kullananlar düzenli olarak kullandıklarında etkisini kesin olarak gördüklerini söylemişlerdir. Oral Hiyalüronik Asit besin takviyesi kullanılıyorsa bu ürünlerin bazılarının tavuk kıkırdağından türetildiğinin bilinmesinde fayda vardır. Eğer bir kişinin tavuk alerjisi varsa bu ürünü dikkatli kullanması gerekir. Hyalüronik asit enjeksiyonu eklem ağrıları, kronik eklem ağrıları, sakatlıklardır.

Hyaluronik Asit Fiyatı

Hyaluronik asit ne kadar sorusuna net olarak bir cevap vermek pek mümkün değil fiyatı değişiklik gösteren hyaluronik asit 50 ile 250 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaktadır.

Hyaluronik asit nerede satılır, Hyaluronik asit nerden alınır sorusuna cevap vermek gerekirse eczanelerde, aktarlarda ve e-ticaret sitelerinden bulmanız ve satın almanız mümkün.

Sizlere bu yazımızda Hyalunorik asit nedir, Hyalunorik asit ne işe yarar, Hyalunorik asit nasıl kullanılır, Hyalunorik asit nereden alınır, nerede satılır, yan etkileri ve Hyalunorik asit cilde faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Hyalunorik asit içeren ürünler, Hyalunorik asit besinler ve Hyalunorik asit içeren yağlar tüketmeye özen göstermelisiniz. Sizlerde konu hakkındaki görüşlerini yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

bir yorum

  1. Saliha celik

    Hyalunoric asid ve çinko içeren tablet hap varmı acaba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir