Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer vücut içinde önemli organlarımızdan bir tanesidir. Günümüzün en çok karşılaşılan rahatsızlıklarından bir tanesi karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanmasının nedenlerinin başında hareketsiz yaşam gelir. Özellikle gün boyu masa başı işleri yapan kimselerde daha çok görülür. Bunun yanında yapılan şok diyetler ve yanlış diyet programları hastalığın en büyük tetikleyicileri arasında yerini alır. Yine fazla alkol tüketimi, hazır ve çok yağlı yiyecek tüketimi de karaciğer yağlanmasına zemin oluşturur.

Karaciğer yağlanması, karaciğerde çalışma ve fonksiyon bozukluklarına yol açıyor, özellikle ülkemizde her dört kişiden bir tanesinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Karaciğer yağlanması hemen tedavi edilmediğinde ise siroz ve karaciğer kanserlerine yol açabilir. Karaciğer yağlanması her yaşta görülebilecek sağlıksal bir problemdir, etkin tedavi yöntemi henüz çok net olarak hayata geçmemiş olsa da kişiler günlük yaşamları içerisinde bazı önlemler alarak, yağlanmanın önüne rahatlıkla geçebilir. Üstelik karaciğer kendini yenileyen bir organ olduğu için günlük yapılabilecek bazı aktiviteler sonucunda karaciğer yağlanması problemi tamamen ortadan kalkacaktır.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Karaciğer yağlanmasının nedenlerinin başında hareketsiz yaşam tarzı gelir. Bununla beraber, hazır gıdaların fazla tüketimi de karaciğer yağlanmasının başlıca sebepleri arasındadır. Karaciğer yağlanmasına neden olan diğer etmenler ise;

Karın bölgesinde biriken yağ: obezite olan kimselerde karaciğer yağlanması daha fazla görülür. Özellikle karın ve bel bölgesinde biriken yağlar, karaciğere doğrudan etki eder. Kişiler obez olmasalar da bölgesel yağlanmalar neticesinde karaciğer yağlanması ile karşı karşıya kalabilir.

Fazla hamur işi tüketmek: özellikle pastane ürünlerini fazla tüketmek karaciğer yağlanmasına neden olur. Kişiler günlük yaşamları içerisinde kurabiye, makarna, kek, poğaça gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır. Fazla karbonhidrat tüketmek karaciğeri yorar ve yağlanmaya neden olur.

Şeker hastalığı olan kimseler: diyabet rahatsızlığı olan kimselerde karaciğer yağlanması diğer kimselere göre daha fazla görülür.  Karaciğer yağlanması insülin drenci ile doğru orantılıdır, şeker hastalığı olan kimseler konuya daha temkinli yaklaşmalıdır.

Fazla alkol tüketimi: alkol, karaciğer için oldukça zararlıdır. Özellikle karaciğer yağlanması ve siroz gibi hastalıkların başında fazla alkol tüketimi gelir bu nedenle kişilerin alkol tüketiminden kaçınması gerekir.

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri

Yanlış beslenme ve yanlış yaşam tarzı birçok hastalığı beraberinde getirir. Karaciğer yağlanması da bu hastalıklardan bir tanesidir. Karaciğer yağlanmasının belirtileri ise;

Karın bölgesinde ağrı ve şişlik hissi; karın bölgesinin sağ tarafında ya da karın orta bölgesinde meydana gelen ağrı, şişlik ve hassasiyet karaciğer yağlanmasının ilk belirtileri arasındadır. Bu nedenle, aynı sorunları yaşayan kimseler hiç beklemeden doktor tedavisine tabi tutulmalıdır.

Yüksek şeker: karaciğer yağlanması ve diğer karaciğer rahatsızlıkları bazı kimselerde bire bir belirti göstermeyebilir. Yüksek insülin karaciğer yağlanmasının habercisi olabilir, bu nedenle şeker testlerinin akabinde karaciğerde kontrol edilmelidir.

İştahsızlık: karaciğer yağlanmasının en yaygın belirtisi, iştahsızlıktır. Karaciğerde oluşan problemler iştahsızlığa neden olur. Kişilerde geçemeyen iştahsızlık sorunu varsa bununla alakalı hekim kontrollerine başvurması gerekir.

Gözlerde solgunluk ve sarılık: karaciğer rahatsızlıkları kendini gözlerde gösterir, burada göz solgunluk, yorgunluk ve gözlerde sarılık varsa doktor kontrolleri gerekir.

Karaciğer Yağlanmasının Ciltte Oluşan Belirtileri

Karaciğer Yağlanmasının  Belirtileri ve Cilde Zararları

  • Alın ve burun bölgesinde fazla yağlanmalar. Özellikle sabah kalktığınızda yüzünüzde fazla yağlanmalar söz konusu ise karaciğer rahatsızlığı belirtisi olabilir.
  • Sırt, bacak ve kolların arka kısımlarında ani yaşanan sivilceler.
  • Egzama gibi deri problemleri karaciğer yağlanmasının habercisi olabilir.
  • Yüzde kahverengi yağlı lekelerin oluşumu.
  • Ani cilt kırışıklıkları.
  • Çene ve şakak bölgesinde oluşan kırmızı lekeler.
  • Sırt bölgesinde kaşıntılı ve açı veren kaşıntıların varlığı karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında yer alır.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Karaciğer kendini yenileyen bir organ olduğu için bazı bitkisel yöntemler ile yağlanmanın önüne geçebilirsiniz. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkiler ise;

  • Limon, sabahları aç karnına yarım limonu bir bardak ılık su içerisine sıkıp içmek karaciğer yağlanmasına iyi gelen bir yöntemdir. Üstelik sadece karaciğer yağlanması için değil aynı zamanda da diğer iç organların sağlığı içinde yapılması gereken bir kürdür.
  • Mevsim sebzeleri, özellikle havuç ve patates gibi sebzelerin tüketimi karaciğer yağlanmasının önüne geçecektir.
  • Hindistan cevizi yağı, sebze yemeklerinin yanında tüketilen Hindistan cevizi yağı karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelen bir yöntemdir.
  • Avokado, tahin ile beraber tüketilen avokado karaciğer yağlanmasının büyük ölçüde önüne geçecektir.
  • Bol su tüketimi, gün içerisinde bol su tüketmek karaciğer dâhil tüm organların sağlığı için son derece önemli bir durumdur.

Karaciğer Yağlanması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Karaciğer yağlanması için dâhiliye bölümünden randevu almanız gerekir, yine gastroenteroloji doktorundan da randevu alabilirsiniz.

Sizlere bu yazımızda karaciğer yağlanması nedenleri, karaciğer yağlanması tedavisi, karaciğer yağlanması bitkisel tedavisi ve karaciğer yağlanması ciltte belirtilerinden bahsettik. Siz de karaciğer yağlanması hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

 

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir