Kışın cilt bakımı nasıl yapılır

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır

Havaların soğumasıyla birlikte ciltte ve vücudumuzda değişiklikler göze çarpar. Özellikle kuru ve soğuk havayla karşılaşan cildin üst tabakası, alt tabakaları korumak için kalınlaşır. Kalınlaşan üst tabakaya iyi bakılmazsa çatlamaya veya pul pul dökülmeye başlar. Daha sonra kırmızı ve yangılı bir görünüm kendini gösterir. Aynı zamanda tahriş olan cilt acımaya başlar. Konuşurken ve yemek yerken sıkıntılı bir durum ile karşı karşıya kalınır. Kışın evde cilt bakımı yaparak cildin soğuktan dolayı yıpranmasını hasar görmesini önleyebilirsiniz.

Kışın Cildimizi Nasıl Korumalıyız

Kışın aylardı cilt bakımı yapmak biraz daha zor olmasına karşın doğal ve basit yöntemlerle cildimizi koruyabiliriz. Kış ayları için cilt bakım tavsiyelerini uygulayarak sizlerde cildinizi rüzgarın ve soğuk havanın etkisinden cildinizi koruyabilirsiniz. Kışın cilt bakımı nasıl yapılır hakkında bilgi vermeden önce kış aylarında cilt bakım önerileri vererek yazımıza başlamak istiyorum.

Kışın cildimizi korumak için alınacak önlemler nelerdir?

  • Vücudumuzu soğuktan korumak için nasıl daha kalın giysiler giyiyorsak ya da yazın kapalı olmayan kollarımızı veya bacaklarımızı kapatarak üşümeyi engelliyorsak, aynı şekilde ellerimizi ve yüzümüzü, eldiven ve atkı ile çok soğuktan korumalıyız.
  • Kadınlar yüzünü korumak için fondöten kullanarak, soğukla cilt arasına bir bariyer yapabilir. Ayrıca içinde üre ve laktik asit bulunan cilt kremleri kullanmak sayesinde makyaj yapılmasa bile havadaki nemi cilde çekerek aynı şekilde bariyer kurulmuş olur. Hatta çok kuru cilt yapısına sahipseniz ya da bulunduğunuz bölge çok soğuksa cilde vazelin sürülerek bu katman oluşturulabilir.
  • Sıcak ortamdan soğuk ortama geçişte yüzümüzü besleyen kılcal damarlarda çatlamalar olur. Özellikle el ve yüzde görülen, kendini küçük kızarıklar şeklinde kendini gösteren bu durumdan korunmak için dışarıdan içeriye geçerken, hafif hafif yüzümüzü ovalamak, içerden dışarı çıkarken is bir atkı ya da palto yakası ile korumalıyız. Ancak tüm gün bu şekilde cildimize sürten giysiler ise cildin kendi oluşturduğu nemini alır ve sürtünmeler tahrişe neden olabilir. Bu yüzden doğru ve cildi tahriş etmeyecek kumaşı seçmek çok önemlidir.
  • Şömine başı, sıcak soba veya elektrikli ısıtıcının yanında durmak içinizi ısıtırken cildinizi kurutur ve zarar verir. Bu tip ısıtıcılardan belirli mesafede kalmak önemlidir. Ayrıca evde yanan kalorifer veya herhangi bir ısıtıcı havayı kurutup daha fazla cildin de kurumasına neden olur. Kışın radyatörlerin üzerine konulacak 1 tas su veya ortama konulacak hava nemlendirme cihazları hem sağlık hem de cilt açısından çok önemlidir.
  • Kışın cildimizi arındırıcı jellerle temizlemek yerine, yoğun kıvamda olan sütler kullanılmalıdır. Sütlerin içindeki malzemeler, yapı itibariyle kalınlaşmış cildi daha iyi temizlemektedir.

kışın evde cilt bakımı nasıl yapılır, kışın cilt bakımı

 

  • Kışın cilt, su ile daha az temas edilmelidir. Sabahları ise ılık su yüz yıkanmalıdır. Duş alırken 15 dakika içinde duşu bitirmek ve çok sıcak su ile yıkanılmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü ciltçe zaten nem seviyesi düşükken, olan nemi de sıcak su alır götürür.
  • Kışın balık tüketimi cilt için çok gereklidir. Balıkların içeriğinde bulunan yağ asitlerin omega 3 cildinizi her daim sağlıklı ve yumuşak kalmasını sağlar. Omega 3 ise derin su balıkları ve en çok somon balığında bulunmaktadır. Balık sık tüketemeyenlerdenseniz, eczaneden alacağınız omega kapsülleri ile de kendinizi ve cildinizi iyi hissettirecektir.
  • Kışın kullanılan kozmetik ürünleri ile yazın kullanılanlar arasındaki fark, kışın kullanılan ürünlerin ciltle, soğuk hava arasında koruyucu görev görmesidir. Yazın kullanılan ürünler ise cilde nefes aldırır olmalıdır. A ve C vitamini içeren kremler ya da serumlar tercih edilmelidir.
  • Karlı olan bölgelerde ultraviyole ışınlarının karın beyaz renginden yansımasından dolayı, cilt de aynı güneş yanıkları gibi yanıklar oluşur. Özellikle yaşadığınız şehirde kar var ise mutlaka yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır.
  • Deri altından difüzyon yoluyla suyun taşımasıyla beslendiğinden, kışın su tüketimi en az yazınki kadar önemlidir. Böylelikle cilt elastikiyetini kaybetmez.
  • A, C, E vitamini ve hyaluronik asit içeren yiyeceklerin tüketimi özellikle kış aylarında cilt için çok önemlidir. Hyaluronik asit içeren besinlerin başında somon, tavuk derisi, patates, baklagiller, kök sebze, soya muz ve kırmızı olan meyveler gelir. A vitamini ise havuç, bal kabağı, karalâhana, ıspanak, kayısı, nane, pırasa, marul, bezelye ve brokolide bulunur. C vitamini kivi, maydanoz, taze soğan, çilek, ahududu, kuşburnu, kavun, kırmızıbiber ve turunçgiller sayılabilir. E vitamini ayçekirdeği, zeytinyağı, badem, fıstık, domates, kuşkonmaz, fındık, keten tohumunda en çok bulunur.
  • Her cilt tipinin bakım ihtiyacı faklıdır. Yağlı ciltlerin kendini koruma yönünden kuru ciltlere göre daha şanslıdır. Kuru ciltler için günlük bakımın yanında haftalık ve aylık olmak üzere ayrıca özel bakımlar yapılmalıdır.
  • Karma ciltlerin kışın bakımı oldukça zordur. Yanak bölgesi yağlı olabilirken, alın ve burun çevresi kuru olabilir. Kesinlikle karma ciltler çok kalın ve yağlı kremler kullanmamalıdır. Aksi takdirde sivilcelenme ve gözenek genişlemeleri olabilir. Her daim kullanılan ürünleri daha sık uygulamak cilde iyi gelecektir. Ürün değiştirmemeleri gereklidir.
  • Kuru cilt tipine sahip kişiler için ise kış kâbus gibidir. Cilt kuruyup kalınlaştıkça, kaşıntı, tahriş, gerginlik ve acı hissedebilirler. Kozmetik kremler bazen yetersiz kalabilir. Özellikle hyarluronik asit, üre ve laktik asit içeren kremler bu tip cilt tipleri için idealdir. Ayrıca dermatologlarca tavsiye edilen bazı medikal ürünlerde kullanılabilinir.
  • Yağlı ciltlerinde düşünülenin aksine kışın da bakıma ihtiyacı vardır. Bu tip ciltlerde ise yağlı tabakanın alt tarafında kuruma olur. Nem veren serumlarla cilt beslenmelidir. Özellikle banyo sonrası kullanılması önerilir.
  • Kışın yemekleriniz içine katacağınız zerdeçal, kimyon ve kişniş gibi baharatlar cildinizi içerden besleyerek kurumasının önüne geçecektir.
  • Tropik bir meyve olan avokado artık her mevsim marketlerde satılmaktadır. Haftada 1 tüketilen avokado ise bağışıklık güçlendirmenin yanında tüm cildinizi korur.
  • Kışın cildi temiz tutmak çok önemlidir. Kaloriferlerin yanmasıyla birlikte ortaya çıkan baca dumanı, kurum, egzoz gazları ve bazı partiküller cildimize yapışarak gözenekleri kapatır. Bu durum ise sivilcelere ve istenmeyen görüntülere neden olur. Özellikle banyo sonrası açılan gözeneklerin derinlemesine temizliği için haftada 1-2 defa maske yapılmalıdır. Cildi kuru olanlar bal, yulaf unu, tereyağı içeren maskeleri tercih etmelidirler. Cildi yağlı olanlar ise kil içerikli maskeler yapmalıdır.

kışın cilt bakımı nasıl yapılır

 

Kışın Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır

Kışın çevresel etkilerden daha fazla etkilenen cildi korumak için evde cilt bakımı yaparak cildi nemlendirerek kurumasını önleyebilirsiniz. Özellikle kuru cilt tipine sahip iseniz mutlaka cilt bakımı ihmal edilmemeli ve cilde gereken önem verilmelidir. Sizlere basit ama etkili cilt bakım önerileri vererek yardımcı olmaya çalışacağım. Kışın kuruyan ciltler için maske tarifleri ve soğuk havada cildi korumam yolları sizlere yazmaya çalıştım.

  • 1 adet olgun muzu çatalla ezin. Üzerine 1 yemek kaşığı yoğurt, birer çay kaşığı badem yağı ve üzüm çekirdeği yağı ve 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ekleyin. Kremsi bir kıvam alana kadar karıştırın. Cilde uygulanıp, yarım saat beklendikten sonra ılık su ile durulayın. Cildinizin nem ihtiyacını olduğunu hissettikçe bu maskeyi yapabilirsiniz. Ayrıca kalan malzeme diğer uygulama için buzdolabında saklanabilir.
  • Cildinizin gün içinde kuruduğunu hissettiğinizde çantanızda taşıyacağınız ufak bir sprey şişesi ile anlık nem elde edebilirsiniz. Hatta sabah ya da gece cildinizi temizledikten sonra ve nemlendiriciniz sürmeden önce vereceğimiz tarif kullanılabilinir. Taze olarak satın aldığınız kavrulmamış yani çiğ bademi rondodan geçirerek un kıvamına getirin. Sprey şişenizin büyüklüğüne göre bire bir ölçüde gliserin ise karıştın. Genelde birer tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Üzerine sprey şişenizin ağzına kadar sıcak ılık su ekleyin. Her kullanımdan önce mutlaka şişeyi iyice çalkalayın. Ayrıca yapılan karışımı sıcak ortamda bırakmayın. Evde mümkünse buzdolabında saklayıp, bir hafta içince tüketin.
  • Kuruyan cildinizi rahatlatmak için olgun bir muzu çatalla ezin. 1 yemek kaşığı muz ve 1 yemek kaşığı mayonezi karıştırarak cildinize uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
  • Soğuktan kuruyan ve yıprana cildiniz var ise mutlaka bu maskeyi haftada 1 kez yapmanız önerilir. 1 su bardağı yulaf ununu, yarım su bardağı ılık su ile blendır da püre haline getirin. İçine 1 yemek kaşığı bal ekleyip bir miktar daha karıştırın. Yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
  • Elma ile yapılan haftada iki gün kullanabileceğiniz maske için, 1 adet elmayı soyup, püre kıvamına getirin. İsterseniz katı meyve sıkacağından geçirerek, makinenin içinde kalan posayı kullanırken, suyunu da içebilirsiniz. Püreye ilave olarak birer tatlı kaşığı kayısı çekirdeği yağı, susam yağı ve badem yağı ekleyin. Karışım birbiriyle özdeşlikten sonra, yüzünüze sürüp 20 dakika bekletin. Daha sonra ılık su ile durulayın.
  • Buharda ya da haşlayarak yumuşattığınız balkabağını püre haline getirin. 2 yemek kaşığı balkabağı püresi, yarım yemek kaşığı bal, yarım yemek kaşığı süt ile karıştırıp, önceden temizlenmiş cildinize sürün. 20 dakika boyunca kurumasını bekleyin. Daha sonra durulayın. Normal süt yerine badem sütü kullanırsanız ekstra bakım sağlamış olursunuz.

Kurumuş dudaklar en az kurumuş bir cilt kadar rahatsız edicidir. Bir de tuzlu veya limonlu bir şey yiyince acısından durulmaz. Kurumuş dudaklara peeling yapıp eskisinden daha nemli hale getirmek için; 1 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı bala ihtiyacınız olacaktır. Önce zeytinyağı ve şekeri karıştırıp, daha sonra balı eklemelisiniz. Dairesel hareketlerle dudaklarınıza uygulayıp, 5 dakika bekledikten sonra, etkili sonucu hemen farkedersiniz.

Kış aylarında maske ile bakım yapıp nemlendirmenin yanında, esas olan ve hava koşullarına bağlı olarak kalınlaşıp, çatlamaya ve kurumaya meyilli olan cildin ölü tabakasını ortadan kaldırmak çok önemlidir. Aksi takdirde ne kadar nem maskesi uygularsanız uygulayın, alt katmanlara nemin etki etmemesine neden olur. Bu maske cildi derinlemesine temizleyip, cilt tonlamasına yardımcı olup, aynı zamanda nemlendirir. Siyah nokta oluşumu ve sivilcelerin önüne geçer. Blendır ya da rondoda hazırlayacağınız karışım için 7 ile 10 yemek kaşığı beyaz veya esmer şeker, 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, 5 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, 3-4 adet taze gülün yaprakları ekleyerek karıştırıp kremsi bir doku almasını sağlayın. 10 dakika karışımı beklettikten sonra, daha önce günlük kirden arındırılmış cilde 3-4 dakika dairesel hareketlerle masaj yaparak sürün. 1-2 dakika daha ciltte beklettin sonra ılık su ile iyice durulayın. Karışımdan kalanı oda sıcaklığının altında, ancak buzdolabına koymadan saklayabilirsiniz. Haftada 1 uygulanabilir.

evde kışın cilt bakımı, kışın cilt bakımı

 

Kışın Kuruyan Ciltler İçin Maske

  • Karışım yapmayı sevmeyenlerdenseniz, sadece yoğurt kullanarak da cildinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Hatta içine bir miktar karbonat katarak bu etkiyi arttırabilirisiniz.
  • Bal ise kendi başına kullanıldığında da çok iyi onarıcı ve nemlendiricidir. Bir miktar balı ısıtılarak cilde uygulanıp, 15 dakika ciltte bekletip, durulamak yeterlidir.
  • Yarım olgun avokado, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı karıştırılır. 30 dakika karışım bekletildikten sonra yüze sürülüp 10 dakika bekletilir. Daha sonra ılık su ile durulur.
  • Nemsiz kalan kurumuş cildinizi canlandırmak için 1 tatlı kaşığı tuzsuz ve oda sıcaklığında tereyağı ile 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak yüze sürülür. 15 dakika beklendikten sonra ılık su ile temizlenir.
  • Ciltte kuruluktan dolayı oluşmuş çatlakları ve sertleşmeyi yumuşatmak, kurulukları gidermek için, çiğ süt mutlaka günde 2 kez uygulanmalıdır. Vücudunuzun neresi olursa olsun sürülüp 10 dakika bekletildikten sonra durulanmalıdır.
  • Etkili kuruluk gideren bir diğer öneri ise; 1 yemek kaşığı süt kreması ile 3-4 damla limonu karıştırıp, banyoya girmeden önce yüzünüze sürmektir. 15 dakika bekletildikten sonra banyoda yüzünüzü yıkayabilirsiniz..
  • Hindistan cevizi yağı, badem yağı, zeytinyağı ve kayısı çekirdeği yağları tek başına nemlendirici olarak kış aylarında kullanılabilinir.
  • Lavanta, sandal ağacı, biberiye, neroli denen turunç çiçeği yağı, mür ve tütsü yağı gibi yağlardan bir ya da ikisini seçerek 2şer damla ve taşıyıcı yağ olarak 30 ml kadar avokado, jojoba, kırmızı palmiye veya Hindistan cevizi yağlarından biri ile karıştırılarak yüze, ayaklara veya ellere uygulanabilir nemlendirici elde edilebilir. Yüzde yağ çekene kadar kalıp durulanmaz. El ve ayaklarda daha etkili sonuç almak ve bekleme süresini uzatmak için, sürdükten sonra eldiven veya çorap giymelisiniz. Bu yağlar sadece kışın kullanılmalıdır. Sıcakta cilde ağır gelerek sivilcelere, siyah noktalara, yağ bezelerine ve lekelenmeye yol açabilir.
  • Kış için günlük yüz yıkama jeli özellikle kuru ciltler çok önemlidir. Kendi jelinizi yapmak için kullanılacak malzemeler ise; sıvı saf zeytinyağı sabunu, badem yağı, lavanta yağı, kaynatılmış soğutulmuş sudur. 1 yemek kaşığı badem yağı, 240 ml zeytinyağı sabunu, 20 damla lavanta yağı ve 240 ml su iyice karıştırılıp, uygun kaba alınır. Tercihen daha önce kullanıp, içini iyice arındırdığınız, üzerinden basmalı, sıvı sabun kabı olabilir. Her gün kullanım için uygundur.
  • Her cilt tipi için yüz yıkama jeli için yarım çay kaşığı hindistancevizi yağı, 2/3su bardağı kaynatılmış soğutulmuş su ve 1/3 su bardağı sıvı zeytinyağı sabunu karıştırılır. Kapaklı bir kaba konulur. Günlük kiri arındırmak için kullanılır.
  • Yağlı cilt için yüz yıkama jeli için, yarım su bardağı bal, çeyrek su bardağı elma sirkesi ve 5-10 damla çay ağacı yağına ihtiyacınız olacaktır. Göz çevresi hariç, yüzünüzün her yerine uygulanabilir. Yüzünüze sürdükten sonra ıslatılmış bir pamuk yardımıyla tüm yağı ve kiri cildinizden temizleyebilirsiniz. Yağ yerine bal, yulaf unu veya aloe vera jeli eklenebilir.

Kışın cilt bakımı nasıl yapılır

 

Kış Ayları İçin Yüz Maskesi

  • Karma cilt için yüz temizleme jeli için, çeyrek su bardağı aloe vera jeli, 1-2 çay kaşığı tatlı badem yağı, 1-2 damla sevdiğiniz koku veren bir yağ katılabilir. Uygun kapta karıştırıldıktan sonra ise kullanmaya hazırdır.
  • Tüm tarifleri bulunan yukarıdaki bu jellerin raf ömrünü uzatmak ve buzdolabından saklayabilmek için; karışımlara 1-2 kapsül E vitamini ekleyebilirsiniz. Ayrıca her kullanımdan önce iyice elde edilen temizleme solüsyonları çalkalanmalıdır.
  • Eğer yukarıdaki yüz yıkama jellerinin içine bir miktar kahve, şeker veya tuz ilave ederseniz, aynı zamanda derinlemesine temizlik ve peeling etkisi sağlarsınız.

Kışın soğuğundan en çok etkilenen yerler arasında bulunan ellerimiz, kuruyup çatlayınca acımaya başlar. Yapacağımız işleri, hatta ellerimizi yıkamayı bile erteleriz. Ellerin üzerinde film tabaka yaratan etkili bakım için; 1 yemek kaşığı beyaz kil, yarım yemek kaşığı badem yağı, 1 yemek kaşığı un kıvamında öğütülmüş çiğ badem, yarım yemek kaşığı gliserin, 1 yemek kaşığı yulaf unu, 1 küçük olgun muz, 1 dilim limon gereklidir. 200 ml kaynar suyun içine 1 dilim limonu atın ve yarım saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demlenme işlemi bittikten sonra limonu çıkarıp, yulaf unun üzerine 4 yemek kaşığı limonlu sudan ekleyin. 5 dakika özdeşlemesini bekleyip diğer malzemeleri karıştırın. Ellerinize uygulayıp, pudrasız eldiven giyip, gece boyunca el maskesiyle uyuyun. Sabah ise ılık su ile durulayın. Bu maske ellere her gün uygulanabilir. Karışımdan kalanı ise buzdolabında saklayabilirsiniz.

Soğuktan üşüyen hatta rengi bile dönen ayaklarınızı biraz şımartmak, biraz da sağlıklı hale getirmek için yapılacak ayak maskesinin sayesinde ayaklarınız hem ısınacak hem de antibakteriyel özelliği sayesinde bakımı sağlanacaktır. Ayrıca karışım peeling yapmanın yanında ayaklara nem verecektir. Bu eşsiz maske için gerekli olan malzemeler ise; karanfil, çubuk tarçın, gliserin, zeytinyağı, beyaz kil ve deniz tuzudur. 250 ml kaynar suyun içine tarçın çubuğunu ve 10-12 adet karanfil atarak yarım saat ağzı kapalı olarak demlendirilir. Bu suyu süzüp 6 yemek kaşığı alarak, birer yemek kaşığı gliserin, zeytinyağı ve 4-5 yemek kaşığı beyaz kil ile karıştırın. Macun kıvamına gelince, 2 yemek kaşığı deniz tuzu ekleyin. Eğer karışım sürülemeyecek kadar katı olursa, biraz daha gliserin eklenebilir. Maskeyi ayaklarınıza uygulayıp, 10 dakika boyunca bekleyin. Bekleme süresi boyunca ayaklarınıza naylon torba geçirebilirsiniz. Bekleme süresi sonunda ise, ılık su yardımı ile ayaklarınıza dairesel hareketlerle masaj yapıp, derinlemesine peeling etkisini sağlayın.

Soğuk havadan etkilenen bir diğer vücudumuzun önemli yeri ise saçlarımızdır. Saçlarımıza ekstra nem kazandırmak ve soğuk havadan etkilenmemesi için 1 olgun çekirdeği çıkarılmış avokadoyu, 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile ronda ya da blendırda karıştırın. Kökten başlayarak, saç uçlarınıza dâhil uygulayın. Bir bone giyip en az yarım saat saçınızda bekletin. Saçınız ne kadar kuruduysa ve soğuktan etkilendiyse, karışımı o kadar uzun süre tutmanız gerekmektedir. Daha sonra saçınızı ılık su ile durulayın. İpeksi ve kabarmayan bir saçın yanında, sağlıklı bir saç yapısına sahip olacağınız garantidir.

Sizlere bu yazımızda kışın cilt bakımı nasıl yapılır hakkında bilgi vermeye çalıştım. Kış aylarında cilt bakım tavsiyeleri vererek sizlere yardımcı olmaya çalıştım.  Kışın kuruyan ciltler için maske tarifleri uygulayarak cildinize bakım yapabilir ve koruyabilirsiniz. Kışın cildinizi nemlendirmek için nemlendirici krem kullanmayı ihmal etmeyin. Kışın evde cilt bakımı yaparak cildiniz daha canlı, bakımlı ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir