Kürtaj Nedir

Kürtaj ya da daha doğru bir şekilde tabir edilmek istenirse; küretaj, istenmeyen hamileliğin rahimden tahliye edilmesine denilmektedir.

Tıbbi literatürde daha çok gebelik sonlandırılması, gebelik terminasyonu ve dilatasyon küretaj olarak bilinen bu eylen halk arasında bebek aldırma olarak da bilinir.

Kürtaj istenmeyen gebelik haricince, düşük yapan kadınlar da yapılan bir işlemdir. Rahim içi temizlenmesi için yapılan bu kürtaj işlemine ise retansiyone kürtaj denilmektedir.

Hamile olmadan da kürtaj yapılabilir. Gebe olmadığı halde uzun süreli ve fazla adet gören kadınlar için rahim içi temizliği gerekebilir. Bu kürtaj çeşidine ise prope kürtaj denilmektedir.

Bu uygulanan kürtaj türünde yani prope kürtajda genel olarak rahim kanaması kesildikten sonra alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilir ve kanamanın sebebi araştırılır. Yani bu işlem hem bir tanı hem de bir tedavidir.

Kürtaj Ne Demek

Kürtaj ne demek veya kürtaj nedir sorusunun cevabı; herkesin bildiği gibi kürtaj aslında cinsel ilişki sonunda hamile kalındığı zaman duruma göre değişkenlik gösteren cerrahi bir operasyondur.

Halk arasında hamilelik sonucu ana rahminde bulunan bebeği farklı sebeplerden dolayı aldırma işlemi de denebilir.

Ancak kürtaj ne demek diye sorduğunuz zaman gerçek olarak anlamı iki tanedir. Fransızca bir kelime olup ilk anlamı; vücudun boşluklarında bulunan hasta olan veya zararlı derecede sayılacak dokuların kazınarak alınmasına denir.

İkinci anlamı; Döl yatağında bulunan dölütün alınma işlemine denir.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir

Kürtaj en geç kaçıncı hafta yapılır veya kürtaj en geç ne zaman yapılır sorusunun cevabı ise Türkiye’de 10 hafta ile sınırlıdır. 10 haftadan daha uzun süre olmuş hamileliğin kürtajı resmi kurumlarda yapılamamaktadır.

Kürtajdaki 10 haftalık hamilelik süreci, son adet gününün başlangıç yani ilk günü baz alınarak hesaplanır. Gebelik sonlandırılması anne ve babanın rızası dahi olsa bu süreçten sonra yapılamamaktadır.

Şayet gebeliğin devamı halinde annenin hayatı tehlikeye giriyorsa yani annede şiddetli bir böbrek, kalp, karaciğer hastalığı varsa, annenin astım veya hipertansiyon gibi bir problemi varsa gebelik o zaman yasal haftanın üzerinde de olsa sonlandırılır. Ancak bu kürtaj işlemi için sağlık kurulu raporu ve en az 2 doktorun onayı gerekiyor.

Yasal süre dolduktan sonra kürtaj olunur mu sorunun bir cevabı daha var. Şayet bebekte doğduktan sonra yaşamını büyük ölçüde etkileyecek herhangi bir problem varsa ve problem tarama testleri  ve ulturasonla tespit edildiyse bebeğin ilerideki hayatı düşünülerek hamilelik sonlandırılabilir.

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Kürtaj her ne kadar kabul edilmese de cerrahi bir işlemdir. Bu nedenden dolayı da kürtajı mutlaka bu alanda ehil ve tecrübeli kişilere yaptırın.
  • Kürtaj uygulanmadan önce gebelik ile ilgili bilgiler yani bebeğin rahim içindeki yerleşimi ve bebeğin büyüklüğü tam olarak ölçülmelidir. Bu kontroller yapıldıktan sonra kürtaj gerçekleştirilmeden önce hastaya bilgi verilmeli ve hastanın ruh sağlığı korunmalıdır.
  • Kürtaj işlemi kesinlikle mikroptan arındırılmış ortamda yapılmalı. Kürtaj için hasta ya genel anestezi yani bayıltarak ya da lokal anestezi yani uyuşturularak ameliyata alınır.
  • Kürtaj işlemi için eğer genel anestezi yapılacaksa bu işlemden önce 4-5 saat kadar hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. Bunun amacı ise narkozdan sonra herhangi ir kusma durumunda kusmuğun akciğerlere kaçıp yutulmasını önlemektir.
  • Lokal anestezide ise durum farklı. Hasta lokal anestezi ile kürtaj olacaksa, kürtaj işlemi tokken de yapılabilir. Lokal anestezi işlemi hastanın rahminin uyuşturulmasıyla yapılır. Kürtajda genel anestezi mi lokal anestezi mi sorunun genel olarak cevabı ise genel anestezidir. Çünkü lokalde kürtaj sonrası ağrı daha fazla hissedilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işleminden önce hasta jinekolojik masaya yatırılır ve muayene edilir. Sonrasında ise hastanın tercihi ve doktorun tavsiyesine göre anestezi işlemi uygulanır. Şayet genel anestezi ile kürtaj yaptırılacaksa hasta bilgilendirildikten sonra damar yoluyla narkoz verilir. Genel anestezide kürtaj öncesi tek ağrı iğne ile damar yolu açılmasıdır. Bunun haricinde kürtaj öncesi herhangi bir ağrı olmaz.

Kürtaj Fiyatları

Hasta uyutulduktan veya uyuşturulduktan sonra spekulm adı verilen bir alet ile vajen açılır ve rahim ağzı görülür hale getirir. Burada vajen solisyonlarla temizlenir ve sonrasında teneculm denilen aletle rahim ağzı çekilip rahim diz bir hal getirilir.

Bu işlemlerin ardından ilk olarak buji adı verilen düz çubuklarla rahim ağzı bebeğin büyüklüğüne göre açılır. Sonrasında ise vakum enjektörle rahim içine girilir ve gebelik materyalinin tamamı çekilir. Bu işlemler birkaç dakika sürer ve sonrasında hasta hemen uyandırılır.

Ancak kürtaj yaptırmadan önce kesinlikle kürtaj yasası hakkında iyi bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.  Kürtaj yasası çok önemli ve çok kapsamlı bir yasa olarak kabul edilmiştir.

Kürtaj Yasası

Kürtaj yasası 2012 yılında ” kürtaj cinayettir ” açıklamaları üzerine Adalet Bakanlığı ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kürtajı yasaklamaya yönelik kürtaj yasası çıkarmıştır. Ancak gelen tepkiler üzerine daha sonradan kürtaj yasası tekrardan düzenlemeye gitmiştir.

Kürtaj Yasasına göre 10 haftaya kadar kürtaj hakkı herkeste bulunmaktadır. Ancak bazı devlet hastanelerinde 10 haftaya kadar da olsa kürtaj yapılmadığı şeklinde iddialar söz konusu olmuştur. Bazı hastanelerde “Kürtaj yasaklandı” ve “Eş rızası” gibi iddialar gündeme gelmiştir.

Kürtaj yasasındaki hamileliğin sonra erdirilmesine yönelik 5’inci maddede “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar anne sağlığı açısından herhangi bir tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir” olarak yasa olsa da bazı devlet hastanelerinde “Kürtaj yasaklandı” gerekçesi ortaya atılmıştır.

Kürtaj yasası içinde yer alan “Eş rızası” maddesinin içeriğinde “Rızaları alınacak kişiler evliyse, eşin de rızası gerekli” konusu geçse de bazı hastanelerde bekar annelere de “Eş rızası” arandığı belirtilmiştir.

2827 numaralı kanunun 5. maddesinde “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek
üzerine rahim tahliye edilir. ” güncel yasa olarak kayıtlardaki yerini almaktadır.

Kürtaj Sonrası Neler Yapılmalı

Yapılan kürtaj işlemi şayet genel anestezi alınarak yapıldıysa, kürtaj sonrası kasık ağrısı, kanama, bulantı, halsizlik ve sersemlik hissi olabilir. Bu şikayetler genellikle birkaç saat geçtikten sonra azalır.

Kürtajdan sonra kanama 2-10 gün arasında sürebilir. Bu kanamalar pıhtısız hafif vajinal kanamalar olmalıdır. Beklenen kanamanın azalarak bitmesi iken bazen hiç kanama olmaya da bilir.

Genel anestezi ile yapılan işlemden 1 saat sonra hasta yemek yiyebilir. Ancak yenilen öğün hafif, az yağlı, sıvı gıdalardan zengin besinler olmalıdır. 3-4 saat sonrasında bulantı yoksa kişi normal yemek yeme alışkanlıklarına dönebilir.

Kürtaj sonrasında doktorun verdiği antibiyotikler ve ağrı kesiciler düzenli olarak alınmalıdır. Genel olarak herhangi bir enfeksiyona sebep oluşturmamak için de kürtaj sonrası cinsel ilişki 10-15 gün süreyle tavsiye edilmez.

Kürtajın Riskleri

Tecrübeli ve hijyenik ortamlarda uygulandığı takdirde herhangi bir sıkıntı doğurmayan kürtaj işlemi, tam tersi koşullarda ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Gereken durumlar sağlandığında daha iyi bir sonuç elde edilse de bilindiği üzere kürtaj bir cerrahi operasyondur ve her operasyonun belirli riskleri vardır. Kürtajın riskleri ise şöyledir;

  • Kanama
  • İşlem sonrasında rahim içinde enfeksiyon belirmesi
  • Rahim ve bağırsak delinmeleri
  • Anesteziye bağlı problemler
  • Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
  • Rahim içi dokunun tahribi veya rahim içinde yapışkanlıkların oluşması sonucunda adetlerin azalması veya hiç adet görülmemesi

Gebelik sonlandırılmasında bebeğin tam olarak tahliye edilememesi anatomik değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler ise gebeliğin çok erken haftalarda sonlandırılmasından dolayı meydana gelmektedir. Kürtaj için en uygun zaman en az 7-10 günlük bir adet gecikmesinden sonradır. Kürtaj işleminden önce gebelik ultrasyon yardımıyla görülebilir olmalı, bu şekilde gebeliğin bir dış gebelik olmadığı da anlaşılmalıdır.

Kürtaj sonrası kanama nedenleri genel olarak rahim içinin boşaltılmasının ardından rahim kasının iyi şekilde kasılmamasından kaynaklanır. Bu durum genellikle büyük gebeliklerde meydana gelir ve damar yoluyla verilen ilaçlarla veya rahime yapılan masajlarla düzeltilebilir.

Rahim içinde parça kalması kürtaj sonrası kanama nedenleri arasında yer almaktadır. Kürtaj yapıldıktan birkaç gün sonra kanama olması da yine kürtajdan sonra parça kalması sebebiyle olabilir.

İnternette fenomen olmuş kürtaj dede videosu biraz da olsa gülelim.

Kürtaj Dede Videosu

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyatları daha doğru bir söylemle kürtaj fiyatları yaptıracağınız hastaneye ve yapılacak olan kürtaj işleminin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir