sedef hastalığı nedir

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı en sık görülen cilt rahatsızlıklarının başında gelen bir deri hastalığı türüdür. Her yaşta görülme olasılığı vardır hastalık erkek kadın ayırt etmez. Hastalık bulaşıcı gibi görünse de aslında bulaşıcı değildir. Sedef hastalığı hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Konularını işleyerek sizi bilgilendirmek ve sorularınıza cevap vermek üzere yazımıza başlıyoruz.

Psoriasis, olarak adlandırılan sedef hastalığı, dünyada oldukça yaygın bir hastalıktır. Sedef hastalığının şekli ise, pembe ve kırmızı yaralar üzerinde beyaz pullanmalar oluşur. Sedef hastalığı vücudun dirsek, kafa dersinde daha çok görülür. Yine avuç içlerinde ve dizlerde de görülme olasılığı fazladır.

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Plak Sedef Hastalığı

Sedef hastalığının en yaygın türü plak sedef hastalığıdır. Genelde sedef hastalığı taşıyan kimselerin %80 de görülür deride iltihaplı yaralar oluşturur ve pul – pul dökülmelere neden olur. Dirseklerde ve kafa derilerinde daha çok yaygındır.

Kafa derisinde sedef hastalığı

Guttat Sedef Hastalığı

Guttat sedef hastalığı, yetişkinlerden ziyade daha çok çocuklarda görülen bir türdür. Hastalık çocuk vücudunun farklı bölgelerinde pembe yaralara neden olur. Guttat psoriasis  çocukların, gövdelerinde ve bacaklarında daha sık görülür.

çocuklarda sedef hastalığı

Püstüler Sedef Hastalığı

Püstüler psoriasis yetişkinlerde görülme olasılığı çocuklara oranla daha fazladır. Beyaz yaraların içine iltihap dolmuştur, derin kırmızı yaralara neden olur. Ellerde ve ayaklarda görülme olasılığı daha fazladır.

Ters Sedef Hastalığı

Ters psoriasis vücutta kırmızı ve parlak lekelere neden olan bir cinstir. Görüldüğü bölgeler ise, kasıklar başta olmak üzere, genital bölge ve koltuk altı bölgeleridir.

Eritrodermmik Sedef

Eritrodermmik sedef hastalığı, diğer cinsteki sedeflere göre çok nadir görülür, fakat diğer cinslerine bakarak ağır bir hastalıktır. Eritrodermik sedef hastalığı, vücudun büyük bir bölümünü kaplar ağır güneş yanığına benzer izler bırakır, ateşli hastalıklara neden olur ve kişileri hayati risklere sokar.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığı belirtileri, genelde hastalığın cinsine göre değişiklikler gösterir ve yine kişiden kişiye de değişiklikler gösterir.

En sık rastlanan septomları ise;

  • Kırmızı – pembe kabarcık ve lekeler,
  • Vücudun belirli bölgelerinde kabarcıklar,
  • İltihaplanmalar,
  • Kırmızı lekeler üzerinde beyaz pullanmalar,
  • Sürekli kuru cilt,
  • Lekelerin etrafında ağrılar ve acılar,
  • Lekelerde kaşıntı ve yanma,
  • Eklem bölgelerinde ağrılar ve şişlikler en sık görülen belirtileri arasındadır.

Sedef Hastalığının Nedenleri

Sedef hastalığının nedenleri hala araştırma konudur. Kesin bir sonuca varılmasa da genetik ve bağışıklık sistemi kaynaklı olduğu belirtilmiştir.

Bağışıklık sisteminden kaynaklı durdum; sedef hastalığı, otoimmün bir rahatsızlıktır. Otoimmün vücudun kendi kendine saldırması anlamına gelir. Kanda bulunan t hücreleri kişinin kendi derisine saldırıda bulunur akabinde hastalık meydana gelir.

Genetik Faktör; hastalığın en büyük sebeplerinden bir tanesi genetik durumdur, kişinin ailesinde sedef hastalığı varsa kendinin de hastalığa yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı tanı ve muayenesi için ilk etapta fiziksel müdahale gerekir. Doktorlar genellikle basit fiziksel muayeneler ile hastalığa anında teşhis koyar. Sedef hastalığı muayenesinde mutlaka yaraların tümünü doktora göstermeniz gerekir yine aileden sedef hastalığı varsa bunun bilgisi doktorla paylaşılmalıdır.

Biyopsi

Fiziksel muayene sonrasında biyopsi yapılır. Bu genelde sedef hastalığının türünü belirlemek için yapılır. Sorunlu bölgeden bir parça deri alınır ve mikroskop altında detaylı incelemeler yapılır böylece, hastalığın türü de belirlenmiş olur.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Sedef hastalığı görsel olarak bulaşıcı gibi algılanır, fakat hastalık bulaşıcı değildir. Sadece ailede sedef hastalığı varsa genetik nedenlerden dolayı kişilerde görülme olasılığı fazladır.

Sedef Hastalığı Öldürür mü?

Sedef hastalığı öldürür mü? Sorusu halk arasında en sık sorulan soruların başında gelir. Sedef hastalığı öldürmez, fakat eritrodermik sedef çeşidi oldukça tehlikelidir. Dikkat edilmediği sürece hastayı ölüme götürebilir.

Sedef Hastalarının Kaçınması Gereken Durumlar

Sedef hastalarının bazı durumlardan kesinlikle kaçınması gerekir bunlar ise;

  • Güneş, sedef hastalarının kaçınması gereken bir faktördür,
  • Vücuda ağda ve epilasyon yapmak,
  • Psikolojik durumlarda sedef hastalığı sadece belirli vücut acıları ile değil aynı zamanda da duygusal olarak ta çok fazla yıpranırlar. Görsel olarak kendilerini diğer insanlardan soyutlandığını düşünürler.
  • Büyük acılardan ve üzüntülerden uzak durmaları gerekir. Özellikle genetiğinde sedef hastalığı yatan kimseler çok ağır travmalardan ve üzüntülerden uzak durmalıdır.
  • Çocuklarda hijyene son derece önem verilmelidir.
  • Sigara alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
  • Güçlü ağrı kesici ilaçların sürekli kullanımı hastalığı tetikleyeceği için bu tür ilaçların kullanımı zaruri olmadığı sürece yapılmamalıdır.
  • Hormonal değişimler özellikle bayanlarda hamilelik, menopoz gibi durumlar hastalığa davetiye çıkarır.
  • Düzensiz ve vitaminsiz beslenme gibi durumlardan kişiler kesinlikle uzak durmalıdır.

Sedef Hastalığı Geçer mi?

Sedef hastalarının en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de sedef hastalığı geçer mi? Sorusudur. Sedef hastalığı doğru ve etkin tedaviler ile kontrol altına alınabilir fakat sedef hastalığı geçmez. Hastalar sedef hastalığını hafifletip kontrol altına alarak yaşamlarını sürdürebilirler.

Sedef Hastalığında Kullanılan İlaçlar

  • Elosalıc pomat
  • Momesalıc pomat
  • Momentum merhem
  • Dermabel merhem
  • K- mexader
  • Psocutan scalp solüsyon, ilaçlar deride kızarıklık ve tahrişi önler sedef hastalığı için uygun ilaçlardır.

Sedef Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sedef hastalığı için gidilecek doktor, cildiye doktorudur. Bu hastalık için dermatoloji bölümünden randevu alınmalıdır.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir ve Nasıl Anlaşılır? Uyku apnesi uyku sırasında horlama olarak meydana gelir ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir