son baharda cilt bakımı

Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Sonbahar deyince akla kahverengi ve sarı renklerde yerlere düşen yapraklar, çıplak kalan ağaçlar, yağmur, rüzgâr gelir. Yazın cıvıl cıvıl günlerinden çıkıp, evlerde geçireceğimiz günleri düşünmeye başladıkça bile, insanın içini bir karamsarlık ve hüzün kaplar. Ancak her yeni bir mevsim, yeni bir başlangıç demektir. Aynı durum cildiniz içinde geçerlidir.

Yazın bitmesiyle başlayan sonbaharda, güneş ışınlarının ve sıcağın verdiği zarar hissedilir şekilde görünür hale gelir. Hava değişimi, rüzgâr, sıcaklık düşüşü ve dalgalanmaları cildinizde şok etkisi yaratır. Yazın tahribata uğrayan cilt daha da kötü bir hal alır. Adeta kararsız kalır.

Sonbaharda aktif kalmak, hem vücut, hem ruh, hem de zihin için çok önemlidir. Böylelikle vücut hücreleri kendi kendini yenilemek ister. Düzenli egzersiz programına katılmak ve uyku düzenini iyi ayarlamak bu bağlamda çok büyük önem taşır.

Cilt hava koşullarından kendini korumaya almak için kalınlaşır. Kalınlaşan cilt ise nem ve su kaybeder. Beslenme şeklinin değişimi, su tüketimi artışı ve kullanılan cilt ürünleri sonbaharda tamamıyla değiştirilmelidir. Cilt temizlemek için kullanılan jeller yerine sütler tercih edilmelidir. Böylelikle cilt için üretilen ve cildin bu mevsimde ihtiyacı olan yağ ciltte kalır.

Sonbaharda Cilt Bakım

Sonbaharda cildimiz için yapmamız gerekenler nelerdir?

  • Su tüketimi yaz kadar, hatta yazdan biraz daha fazla olmalıdır.
  • Taze ve mevsiminde üretilen sebze ve meyve tüketimi, cilt için sonbaharda ekstra önem taşır. A vitamini içeren yiyeceklerin günlük menünüzün olması, ciltte oluşan hasarları kolaylıkla onarır hale getirir. Bunlar balık karaciğeri yağı, yeşil ve sarı meyve- sebzeler, havuç, tatlı patates, sarımsak, zencefil olarak bilinir. C vitamini içeren yiyecekler ise; alerjik cilt reaksiyonları savaşırken, kueretin ve flavonid içeren narenciye ve yeşil çay cildi sağlıklı kılan reaksiyonları sayısını arttırır. B kompleks vitaminleri cilt kuruluğu ile savaşı destekler. Sakatat, et, balık, fındık, fıstık, ay çekirdeği, yumurta, koyu yapraklı yeşil sebzeler ve bira mayasında yoğunlukla bulunur. Vitamin E ise cildi korur. Çinko alımı ise cildi iyileştirir. Kabak çekirdeği, kakao, istridye, karaciğer ve yumurtada bulunur
  • Sonbaharda nemlendiriciler ya da nem veren maskelerin kullanımı büyük önem taşır. Ancak her cilt tipi için özel olanlar kullanılmalıdır.
  • Yazdan çıkan ve güneşin zararlı etkileriyle yıpranan cildin yenilenmesine yardımcı olmak için özel peelingler, hatta kimyasal peeling uygulamaları bu mevimde yapılmalıdır. Mevsim değişikliği nedeniyle oluşan pul pul dökülmeler görülebilir. Bu da cildi kendi kendini daha fazla yağ yapmak için zorlar. Bu noktada ise kuruyan ve kalınlaşan derinin üst tabakası,haftada1 yapılan peeling ile uzaklaştırılabilinir.
  • Cilt bakımı ve temizliğinde mutlaka ılık su kullanılmalıdır. Böylelikle cildin ihtiyacı olan nem dengesi korunmuş olur. Fazla sıcak su tüm yağı ciltten alıp götürür. Aynı zamanda duşta geçirilen dakikalar 15 olarak kısıtlanmalıdır. Soğuk su ise gözenekleri kapattığından etkili bir cilt bakımının önüne geçer.
  • Güneş koruyucu kremi kullanılmaya sonbaharda da devam edilmelidir. Güneş yoksa esas olarak cilde zarar veren ultraviyole ışını yok anlamına gelmez.
  • Cilt bakım rutininde, normal cilt temizleme, tonikleme ve nemlendirme dışında, cilde yoğun nem veren maskeler, haftada 1 yapılan peelingler, leke giderici kürler eklenir. Ayrıca cildi aydınlatan ve pürüzsüz görünmesini sağlayan besleyici maskeler de bulunmaktadır.

sonbaharda cilt bakımı nasıl yapılır

 

Sonbahar’da Cilt Maskeleri

  • Öncelikle sabah – akşam kullanmaya uygun, cilt temizleyen süt için, 1 salatalığı rendeleyip, 1 bardak süt ile pişirin. Karışımı tel süzgüden ezerek geçirerek, uygun ağzı kapaklı cam kaba alın.1 tatlı kaşığı badem yağı, 2-3 damla lavanta yağı damlatıp, çalkalayın. Buzdolabında muhafaza edilebilen temizleme sütünü elde etmiş olursunuz.
  • Temizleme işlemi bittikten sonra sırada cildi sıkılaştırma ve gözenekleri kapatmak gelir. Sonbahar bakımının olmazsa olmazı tonik, cilt tipine uygun olarak seçilmelidir. Yağlı ciltler için ¾ bardak demlendirilmiş yeşil çaya ¼ bardak elma sirkesi eklenir. Spreyli bir şişeye veya kapaklı bir kaba alındığında, 10 gün boyunca kullanılabilecek toniğiniz hazırlanmış olunur. Eğer hassas bir cilt yapınız var ise; yarım su bardağı gül yapraklarını, 1 su bardağı kaynamış suyun içine koyup 1-2 saat bekletin. Daha sonra süzerek uygun kaba alarak, her yüzünüzü temizledikten sonra kullanın. Kuru ciltlere tonik hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise; hassas cilt yapısı için hazırlanan gül suyunun içine 1-2 damla sardunya yağı damlatmaktan ibarettir.
  • Sonbaharda kullanılacak doğal ve etkili nemlendirici yapmak için; 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı veya shea butter, 3 tatlı kaşığı fındık yağı, 3 tatlı kaşığı lavanta suyu, 3 tatlı kaşığı lavanta yağı, 3 damla çay ağacı yağına ihtiyaç vardır. Cam kaba konulan tüm içerik, tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Ardından buzdolabına konulup dinlendirilir. Her gün ve gece yatmadan temizlenip, toniklenen cilde sürülür.
  • Sonbaharın cilt kurutucu etkisini hafifletmek için evde yapılan ve günlük kullanılan bu nemlendirici, vazgeçilmeziniz olacaktır. Doğal yüz kremi yapmak için, benmari usulü ısıtılan bir cam kapta, 2 çorba kaşığı hindistancevizi yağı, 2 çorba kaşığı balmumu ve 1 tatlı kaşığı aynısefa yağı eklenerek ocak üstünde tahta kaşık ile karıştırılır. Malzemeler birbiriyle iyice karıştıktan sonra, üzeri kapaklı, bir kaba aktarılıp, soğuması için beklenir. Kreminiz günlük kullanım için hazırdır.
  • Günlük bakımlara ek olarak yapılan haftalık bakımlar çok önemlidir. Öncelikle temizlenen cilde peeling uygulanması gerekmektedir

Sonbaharda Cilde Kuruluğu Nasıl Geçer

Sonbaharda cilt kuruluğu daha sık görüldüğü için cilt bakımı daha önem kazanmaktadır. Sonbahar aylarında cilt maskeleri yapabileceğiniz gibi cilde nemlendiren ve cilde bakım yapan yöntemleri denemekte fayda vardır. Sizlere sonbaharda cilt maskeleri ve cilde nemlendiren bazı tarifler vermek istiyorum.

  • Kuru cilt peelingi; 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, 1 çay kaşığı ezilmiş avakado, 2 yemek kaşığı badem rondodan geçirilir. Eğer daha pürüzlü bir peeling elde etmek istiyorsanız, badem miktarı arttırılabilinir. Rondodan geçirilirken ise bademlerin un ufak olmamasına dikkat edilmelidir. Karıştırılan malzemeyi yüzünüze sürüp, kurumasını bekleyin. Daha sonra dairesel hareketlerle yüzünüzden çıkarıp, nem veren maske yapacaksanız ılık su ile, yapmayacaksanız soğuk su ile temizleyebilirsiniz. Tonik sürüp, nemlendirmeniz yeterli olacaktır.
  • Yağlı cilt peelingi; 2 yemek kaşığı yumurta akı, 2 yemek kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı zerdeçal blendarda karıştırılır. Ancak yumurtanın beyazı köpürtülmez. Yüzünüze fırça yardımıyla sürüp, kurumasını bekledikten sonra, cildinizden ovarak çıkarın. Daha sonra ılık su ile durulayın.
  • Normal cilt peelingi; 2 yemek kaşığı pirinç unu, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılır. Yüze dairesel hareketlerle sürülerek kuruması beklenir. Aynı şekilde ovarak ciltten çıkarılır. Ilık su ile durulanır.
  • Hassas cilt peelingi; 2 yemek kaşığı aloe vera jeli, 1 çay kaşığı bal, 2 yemek kaşığı az öğütülmüş yulaf unu karıştırılır. Yüze fırça yardımıyla sürülüp kuruması beklenir. Kuruduktan sonra dairesel hareketlerle ciltten uzaklaştırılır. Ilık su ile temizliği tamamlayın.
  • Peeling işlemi bittikten sonra cildi nemlendirmek ve canlandırmak gerekir Yoğun besleyici ve nemlendirici maske için 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile 1 yemek kaşığı balın karıştırılması yeterlidir. Öncelikle hindistancevizi yağını mikrodalgada 10 saniye ya da benmari usulü eritmeniz gerekmektedir. Sıvı hale gelen hindistancevizi yağı, bal ile karıştırarak, yüzünüze sürün. 15-20 dakika bekledikten sonra, ılık su ile durulayın. Daha sonra küçük dokunuşlar yaparak yüzünüzü kâğıt havlu ile kurulayın.

sonbaharda cilt bakım rutini

 

Sonbahar Cilt Bakım Rutinim

  • Sonbaharda yapılacak etkili bir maske için, 2 çorba kaşığı haşlanıp püre haline getirilmiş balkabağı, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı süte ihtiyacınız olacaktır. Tüm malzemeyi karıştırıp krema haline getirin. Bir fırça yardımıyla yüzünüze sürün. Maskenin ciltte 20 dakika kurumasını bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
  • Cilt kuvvetlendiren bir maskeye ihtiyacınız var ise vakit kaybetmeden bu tarifi uygulamanızı öneririz. 2 yemek kaşığı bal kabağı püresi, yarım yemek kaşığı elma sirkesi ve yumurta akından oluşur. Karıştırarak boyun dâhil tüm yüze sürülür. 15-20 dakika ciltte beklettikten sonra ılık su ile durulanır.
  • Yoğun nem veren diğer bir maske için; 1 yemek kaşığı yeşil çay, 1yemek kaşığı bal ve 2 çay kaşığı aloe vera jeli gereklidir. Tüm malzemeyi birbiriyle karıştırıp, önceden temizlenmiş cildinize uygulayın. Etkili sonuç için uygulamadan önce cildinize buhar tutup gözeneklerin açılmasını sağlayabilirsiniz. 20 ila 40 dakika ciltte bekletip, ılık su ile durulanır.
  • Sonbaharda nem veren maske yapmak için 2-3 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı kakao, 1 çay kaşığı tam yağlı süt, yarım olgun ve çatalla ezilmiş muz, 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyu lazımdır. Tüm malzemeyi karıştırıp, yüzünüze sürüp, yarım saat kadar bekleyin. Daha sonra ılık su ile yıkayın.
  • Cildi onaran ve leke giderici maskeye ihtiyaç duyuyorsanız, sonbaharda yapılacak bu maskeyi mutlaka denemeniz gerekmektedir. Tarifteki maske damarların içindeki kan akışını hızlandırarak cildin hızlı bir şekilde beslenmesini sağlar. Temiz bir tülbenttin içine kırmızı pancar rendelenir. Tülbentten sıkıp, süzerek suyu çıkarılır. 1 yemek kaşığı çıkan pancar sudan karışım yapılacak kaba alınır. 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı un, 1 çay kaşığı zerdeçal eklenir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Önceden peeling yapılmış cilde aşağıdan yukarı doğru hareketlerle ve fırça yardımıyla sürülür. Yanma karıncalanma olursa 5 dakikadan fazla ciltte tutulmalıdır. Maksimum 10 dakika ciltte kalmalıdır. Daha sonra cilt ılık su ile durulanmalıdır. Cildi temizledikten sonra mutlaka cilt nemlendirilmelidir.
  • Full sonbahar bakımını birkaç adımda tamamlamak için; 1 litre kaynayan suya yarım demet maydanoz ve yarım demet dereotu eklenir. 5 dakika özdeşleşmesi beklendikten sonra, ayrı bir kaba alınıp, bir havluyu başımıza örtüp, suyun buharına doğru eğiliyoruz. C vitamini içeren bu suda cildin gözenekleri açılıp, aynı zamanda arınması sağlanır. Bu işlem için 5-6 dakika yeterlidir. Daha sonra patates haşlanıp havanda ezilir.1 yemek kaşığı ezilmiş patates, 1 yemek kaşığı tereyağı karıştırılarak, yüze sürülür. Makyaj pamukları, tereyağı eriyince ciltten akmaması için, yüzün üzerindeki maskeye yapıştırılır. Bu şekilde 10 dakika beklenir. Temizlenirken ise ılık su kullanılır. Akşam yatmadan önce ise ılınmış zeytinyağı veya susam yağı cilde sürülür. Bu yağlardan birini yüzünüze sürerken bir pamuğa döküp, tampon yaparak uygulanır. Yarım saat beklendikten sonra ılık su ile yıkanır.
  • Yazın güneşin bıraktığı lekelerden kurtulmak için sonbahar en etkin zaman dilimidir. 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı limon suyu, 2 çay kaşığı karbonat, 5 çay kaşığı sızma zeytinyağı eklenerek tahta kaşık ile karıştırılır. Fırça yardımıyla cilde sürülür. 15 dakika ciltte beklendikten sonra ılık su ile durulanır.

Sizlere bu yazımızda sonbaharda cilt bakımı nasıl yapılır, sonbaharda cilt maskeleri ve sonbaharda cilt bakım rutini hakkında bilgi vermeye çalıştım.Peki siz sonbaharda cilt bakımını nasıl yapıyorsunuz yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Aynısefa Kremi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bepanthol Cilt Bakım Kremi


 

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Cilt Bakımı İçin Pratik Yöntemler

Cilt Bakımı Güzel ve genç bir cilde sahip olmak isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken durumlardan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir