Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı, deride oluşan bir takım yanıklar şeklinde kendini gösterir. Halk arasında ismin gece yanığı da dendir. Vücut içerisinde yer alan bazı virüsler farklı hastalıklara neden olabildiği gibi zona hastalığına da neden olabilir. Varisella zoster adlı virüs çocukluk dönemlerinde kendini suçiçeği olarak gösterirken, yetişkinlik döneminde zona hastalığı olarak görülür.

Harpes zoster olarak adlandırılan zona virüsleri, suçiçeği çıkardıktan sonra vücut içinde saklanır ve kendini bir anda gösterebilir daha çok 50li yaşların sonunda görülen zona son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Hastalık acılı ve ağrılı bir süreçtir ve deride dökülme ile kızarıklıkla kendini belli eder. Zona hastalığı çok nadir olarak kişilerde birkaç kere çıkabilir fakat bir iki hafta içinde kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır.

Zona Hastalığının Nedenleri?

Zona Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Zona hastalığının nedenleri ise, su çiçeğine neden olan virüsün vücuttan tam anlamı ile atılmamış olmasıdır. Bu virüslerin bir kısmı omirilik sinir köklerinde saklanmayı başarır ve hiçbir belirtide göstermez. Bağışıklık sistemi zayıflayan kimselerde virüs tekrar aktif hale gelir. Özellikle kanser tedavisi gören hastalarda, zatüre geçiren ve aids gibi hastalıklarda bir anda kendini belli eder. Zona hastalığına neden olan etmenler ise, kemik erimeleri, romatizma hastalığı ve yaşlılığın getirdiği bazı etmenlerdir.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona Hastalığının Belirtileri

Zona hastalığının belirtilerine bakacak olursak; hastalığın en önemli zona belirtisi yanma ve ağrı hissinin oluşmasıdır. Yanma ve ağrılar vücudun bir kısmında yoğunlaşırken, deride kaşıntı ve döküntülerde diğer belirtiler arasında yer alır.

  • Deride kırmızı lekeler,
  • İçi su dolu kabarcıklar,
  • Omurgadan gövdeye yayılan kırmızı noktalar,
  • Yüzde ve kulak bölgesinde kırmızı yamalar,
  • Vücutta kaşıntı,
  • Yüksek ateş,
  • Vücut ısısının artışına doğru orantıda titreme,
  • Baş ağrılarında artış,
  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Kas ağrıları ve kaslarda zayıflık, zona hastalığının belirtileri bunlardır eğer hastalığa erken teşhis konulup tedavi edilmezse, işitme kayıpları, körlük, yüz felci, vücut felci, ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Zona Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zona Hastalığının Tedavisi

Hastalık görüldüğü andan itibaren ilk bir gün içinde hemen doktora başvurulmalıdır. Burada uygulanan anti – viral zona hastalığının tedavisi ile ilk komplikasyonların önüne geçilmeye çalışılır. Zona hastalığının tedavisinde b vitaminleri, yaralara lokal pansumanlar, ilgili krem ve merhemler, ağrı kesici ilaç tedavileri uygulanır. Yine hastalık sürecinde dinlenme ve bol su tüketimi de son derece önemli noktalardan bir tanesidir. Zona hastalığının tedavisi 60lı yaşlardan sonra yaklaşık 12 ay kadar uzayabilir.

Zona Hastalığı Öldürür Mü?

Zona hastalığı öldürür mü? Sorusunun cevabı Zona hastalığı erken teşhis sonrasında hemen iyileşebilen bir hastalıktır. Fakat hastalıkta yüksek ateş oldukça fazla görülür bu nedenle ateşe bağlı ölüm riskleri yüksektir. Yine hastalık kendini 50li yalardan sonra gösterdiği için yaşlı kimselere hastalığın getirdiği komplikasyonlara direnç gösteremeyebilir. Genel olarak bakıldığında zona hastalığı ölümcül bir hastalık değildir.

İbrahim Saraçoğlu’ndan Zona Hastalığına Bitkisel Tedavi

İbrahim Saraçoğlu’ndan zona hastalığına bitkisel tedavisi için Kastamonu, Safranbolu, Karabük ve devrek’te yetişen sulu armudu semizotu ile beraber tüketmenizi önermektedir. Hastalığın bir an önce geçmesini isteyen kimseler semizotunu ev yapımı yoğurtla beraber karıştırıp yemesi tavsiye edilir. Bu yiyecekleri sabah akşam düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır.

Zona Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Zona Hastalığı Bulaşırmı?

Zona hastalığının virüsü suçiçeğinin, virüsüdür. Zona hastalığı olan kimseler ile yakın temas kuran kişiler daha önce eğer suçiçeği çıkarmamışsa zona hastalığı bulaşıcı bir hal alabilir. Bu nedenle daha önce suçiçeği çıkarmamış kişiler zona hastaları ile yakın temastan kaçınmaları gerekir.

Zona Hastalığı Kanser Mi?

Zona hastalığı bir tür suçiçeği hastalığıdır. Kesinlikle zona kanser değildir ama bu hastalığa erken müdahale edilmezse hastalık özellikle yaşlı kişilerde tehlike oranı yüksek olacaktır.

Zona Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Zona hastalığı için gidilmesi gereken doktor bölümleri, dermatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve klinik  mikrobiyoloji ve nöroloji bölümlerine gidilmesi gerekir.

Sizlere bu yazımızda zona hastalığı tedavisi nasıl yapılır, zona hastalığı öldürür mü, zona hastalığı tehlikeli midir, zona hastalığı kansermidir ve zona hastalığı bulaşıcımıdır sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Siz de zona hastalığı hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Sodyum Bikarbonat Nedir?

Sodyum Bikarbonat, evlerde oldukça sık kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen bir maddedir. Sodyum Bikarbonat, karbonatın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir