güneş lekeleri nasıl eçer, güneş lekelerine ne iyi gelir

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer

Güneş lekeleri en sık açık tenli kişilerde ve güneş ışığında uzun süre duranlarda daha sık görülür. Bir cilt sorunu olan güneş lekelerinde tıp dilinde “solar lentigo” denmektedir. Direk güneşe maruz kalan yüz, göğüs, kol ve bacakta görülmesine karşın vücudun her yerinde görülebilir. Yaz döneminde denize girdikten sonra güneş koruyucu krem kullanmadığınızda güneş lekelerine görme olasılığınız çok yüksektir. Sizlere bu yazımızda güneş lekeleri nasıl geçer,  güneş lekelerine doğal çözüm ve güneş lekelerine kesin çözüm önerilerinden bahsetmeye çalışacağım.

Güneş lekeleri nasıl geçer sorusuna cevap vermeden önce güneş lekeleri neden oluşur bunun hakkında bilgi vermek istiyorum.

Güneş lekesi neden oluşur?

Yazın güneşin UVA ve UVB ışınlarının dünyaya daha dik ve etkili gelmesinden dolayı, güneşin cilt üzerindeki zararları artar. Bu etkiyi anlamak için günlük hava durumlarında ultraviole indeksini kontrol etmek yeterlidir. Kışın bu indeks 1-2 gibi sayısal rakamlarla ifade edilirken, yazın 12 ye kadar çıkabilir. Hormonal iniş çıkışlar güneşin bu zararlı etkilerinin, cilt üzerinden daha da derinlere inmesine neden olur. Doğum kontrol hapı kullanma, hamilelik, emzirme ve adet dönemleri bu değişikliklerin tavan yaptığı zamanlardır. Buna bağlı olarak, özellikle kadınların güneşe çıkarken ciltlerini çok iyi korunması gereklidir. Eğer hamilelik, emzirme gibi bir dönemden geçiyorsanız, güneş kremi kullanmak yeterli olmayabilir. Ekstra pigment sentezinin önüne geçen, C vitamini ve meyan kökü ekstresi içeren, bitkisel kremler sürülüp üzerine güneş kremi uygulanabilir.

Sir ağdayla tüy alma ya da sık sık uygulanan peeling gibi, cildin üst katmanındaki ölü deriyi alıp hemen taze alt katmanı ortaya çıkaran yöntemlerden sonra güneşe çıkmak, güneş lekelenmelerinin oluşması için en uygun zemini hazırlar.

günei lekeleri nasıl eçer, güneş lekelerine kesin çözüm

 

Güneş Lekeleri İçin Krem

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerini azaltmak için mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Hassas cilt tipine sahip kişiler ise, yaz – kış güneş kremi kullanma rutini oluşturmalıdır. Güneş kremi deyince akla genelde tatil gelse de günlük hayata yerleştirmek güneş lekelerinden korunmak için önemlidir. Ten rengi açık olanlar güneş yanığına daha yatkın olurken, güneş lekeleri ise ten rengi koyu olanlarda daha çok görülür. Zaten deriye renk veren pigmentlerin daha koyu olması, güneş lekelerinin daha çabuk oluşması ve görünür hale gelmesi kaçınılmazdır.

Güneş kremi seçimi güneş lekelerinin oluşmasının önüne geçmek için tek kesin çözümdür. Ten rengine göre seçilmelidir. Açık tenli kişiler hem güneş yanığı hem de çeşitli cilt hastalıklarından korunmak için yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalıdır.30 faktör ve üstü idealdir. Ten rengi koyu olanlar ise 15 ila 20 koruma faktörü içeren güneş kremi kullanması yeterlidir.. Eğer lekelenmeye yatkın bir cilt tipiniz var ise; cilt rengi türü fark etmeksizin 30 faktör ve üzeri güneş kremi kullanılmalıdır. Ayrıca güneş kremi kullanırken belirli aralıklarla krem sürmeyi tekrarlamak gereklidir. Her ne kadar tere ve suya dayanıklı olarak lanse edilse de güneş kremleri zamanla etkisini kaybeder.

Güneş Lekeleri İçin Kremler

Güneş kremini sürerken o gün direkt olarak güneş ışığı görecek her yerinize sürmelisiniz. Yüz, boyun, yazın ise dekolte bölgesi, omuzlar ve kollar en çok güneş gören ve güneş kremi uygulanması gereken bölgeler arasındadır. Güneş ışınlarının en etkili olduğu zamanlar ise sabah 10 ila akşamüstü 4 arasındadır.

Güneş lekesi türleri nelerdir?

Güneş lekesi, güneşin zararlı etkileriyle ortaya çıkan ve zamanla geçmeyen lekelerdir. Çiller ise güneşe maruz kalınca ortaya çıkıp kış aylarında kaybolan lekelerdir. Güneş lekesinin tıbbi adı lentigodur. Genelde şekil itibariyle çillerden büyük ve birkaç tanesinin bir araya gelmeye meyilli, uzantıları olan tür lekelerdir. Lentigolar daha genç yaşlarda görülür. 60 lı yaşlardan sonra görülen bir başka güneş lekesi türü ise aktinik keratozdur. Bunların lentigolardan farkı ise üst yüzeylerinin pütürlü ve kansere yatkınlıkları vardır. Bir başka güneş lekesi türü ise parfümlerle ya da cilde temas eden çeşitli esans ya da kimyasallarla oluşanlardır. Örneğin boynunuza sıktığınız parfüm güneş ışınlarına maruz kaldığında yanığa benzer ve rengi koyulaşan cilt tipine göre leke bırakabilir. Aynı lekelenme türü kadınların kullandığı doğum kontrolleri ve güneş etkileriyle oluşabilir. Hormonal değişikliğine bağlı olan, melazma adı verilen olan lekelerde güneş lekesi sınıfına girmektedir.

Çiller geçici lekeler olduğundan, lentigoların ilk oluştuğu görünümü korumak veya gidermek için yöntemler vardır. Lentigo harici diğer lekelenmeler için dermatolog görüşü alınarak giderilmelidir.

güneş lekelerine doğal çözüm

 

Güneş Lekelerine Doğal Çözüm

Güneş lekelerine doğal çözüm arayanlar ve güneş lekeleri nasıl geçer merak ediyorsanız sizlere güneş lekelerine bitkisel çözüm önerileri vererek yardımcı olmaya çalışacağım.

Sarı kantaron suyu, leke açma, yanık tedavisinde kullanılır. Sarı kantaron suya atılıp, kaynatıldığında kırmızı bir renk bırakır. Lekelerin üzerine uygulanıp mümkün olduğunca bekletilir. Mutlaka uygulama sonrası temizlenmelidir. Yoksa güneş lekelerinin alanı büyüyebilir.

Güneş lekelerini yok eden karbonat maskesi

Karbonat ve yoğurt: 1 çorba kaşığı yoğurt, 1çay kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı ve 3-4 damla limonla hazırlanan karışım, en bilinen güneş lekesi gideren kürdür. Karışımı hazırladıktan sonra ince bir tabaka lekelerin üzerine sürün. Sürülen bölgede kuruduktan sonra, ovarak cildinizden uzaklaştırın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Özellikle içerisinde karbonat ve limon olan kürleri akşam uygulamanız ve bir süre cildinize uyguladığınız bölgenin güneş görmemesi gerekmektedir. Hangi kürü uygularsanız uygulayın, dışarı çıkacağınız zaman mutlaka güneş kremi kullanmalısınız. Ayrıca limonlu karışımları kış aylarında kullanmanız cildinizi tahrişlerden korur. Sadece limonla yapılan leke giderme işlemleri cilde son derece zararlıdır.

Karbonat ile hazırlanan bir diğer karışım ise bal, karbonat ve yoğurttan oluşur. 1 çorba kaşığı bala, 2 çorba kaşığı yoğurt ve yine 4-5 damla limon eklenir. Karışım hazırlandıktan sonra lekeli bölgeye sürülüp 15 dakika bekletilir. Daha sonra ılık su ile durulanır. İçine salatalık suyu ya da rendelenmiş salatalık ekleyerek daha etkili bir kür hazırlayabilirisiniz.

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözüm

1 çorba kaşığı süzme yoğurda eklenen 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı mısır unu ise ciltte kısa süre beklemesi gereken bir maskedir. Karışım hazırlandıktan sonra lekeli bölge ve çevresine uygulanır. 5 dakika bekledikten sonra donan maske soyulur ve bölge soğuk su ile durulanır.

Karbonat ve maya: 1 çay kaşığı karbonat ve yarım paket yaş mayayı,1 çorba kaşığı ılık suda eritip kıvamlı bir hal almasını sağlayın. Eğer maya erimezse 1 çorba kaşığı daha maya ekleyebilirsiniz. Lekenin üzerine sürüp yarım saat kadar beklettikten sonra soğuk su ile durulayın.

Vazelin, karbonat ve yumurta kabuğu: Birer tatlı kaşığı vazelin ve karbonatı, rondodan geçirilen 1 adet yumurta kabuğu ile iyice karıştırılır. Sorunlu bölgeye uygulanıp 20 dakika beklettikten sonra ovarak cildinizden uzaklaştırın. Daha sonra ılık su ile durulayın.

güneş lekeleri nasıl geçer, güneş lekelerine kesin çözüm

 

Yumurta kabuğu, yoğurt, yumurta akı, limon: 1 tatlı kaşığı rondodan geçirilmiş yumurta kabuğuna, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 2 tatlı kaşığı yumurta akı ve 3 damla limon eklenir. Lekeli yere uygulanıp 20 dakika kadar kuruması beklenir. Daha sonra ılık su ile durulanır.

Badem, gülsuyu, bal : 1 avuç tuzsuz ve kavrulmamış badem, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 bardak gül suyu, kürü hazırlamak için gerekli malzemedir. Bademler sıcak suya koyulup yumuşatılır. Daha sonra kabukları soyulur. Havanda kabukları soyulan bademle gül suyu azar azar eklenerek dövülür. Sulu bir kıvam elde edilir. Bal ilave edildikten sonra 24 saat bekletilir. Bekleme süresi bittikten sonra tülbentten süzülür. Çıkan su, lekeli kısma sabah – akşam sürülür.

Yumurta akı, tarçın, siyah üzüm çekirdeği yağı: 1 yumurta akı, 1 çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay kaşığı siyah üzüm çekirdeği yağından oluşan karışımı elde etmek için önce yumurta akını mikserde çırparak köpük haline getirin. Daha sonra tarçın ve üzüm çekirdeği yağını ekleyerek iyice karıştırın. Lekenin üzerine sürerek 20 dakika bekletilip, ılık su ile durulayın. Haftada 2 kez ve 2 ay boyunca lekelerin giderilmesi için kullanılmalıdır.

Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir

Güneş lekelerine iyi gelen ve güneş lekelerine yok eden yöntemler arasında doğal ve bitkisel yöntemler her zaman en etkili ve en işe yarayan yöntemlerdir. Güneş lekelerinden kurtulmak için sizlere sağlıklı ve doğal yöntemlerden dilediğini uygulayabilirsiniz.

Maydanoz, limon, buğday yağı, menekşe yağı: 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı buğday yağı, 1 tatlı kaşığı menekşe yağı ve 10 dal ince kıyılmış maydanoz karıştırılır. Lekelerin üzerine sürülerek maksimum 20 dakika bekletilir. Daha sonra ılık su ile durulanır.

Soya fasulyesi: 2 yemek kaşığı soya fasulyesini, 1 bardak suda, 20 dakika boyunca ağzı kapalı bir tencere de kaynatılır. Çıkan suyun kırmızı renkte olması gereklidir. Bu da soya fasulyesinin doğal olduğunu gösterir. Bütün lekeli bölge bu suyla ıslatılır ve 1 saat bekletilir. Daha sonra ılık su ile durulanır.

Kayısı – elma: 4 adet olgunlaşmamış kayısı, 1 adet kırmızı elmanın kabukları ince soyulur. Tencereye atılır. Ayrıca kayısının çekirdekleri çıkarılmış olmalıdır. kayısı kabukları soyulamayacak kadar inceyse kabuklarıyla da tencereye konulabilir. Az su eklenerek lapası haline getirilir. Bu işlem için yaklaşık 5 dakika yeterlidir. rondoya atıp püre haline getirilebilir. Lekelerin olduğu bölgeye sürüp en fazla 30 dakika bekletin. Sonra soğuk su ile durulayın.

Patlıcan: 1 patlıcanı soyup hafif suda ya da buharda haşlayın. Rondodan geçirin. 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon suyu, yarım çay kaşığı zeytinyağı konulup ronodada kremsi bir hale getirin. Eğer sulu olursa biraz daha patlıcan eklemelisiniz. Lekeli olan yere sürülüp en az 20 -25 dakika bekletilmelidir.

Sarımsak: 2 diş sarımsak ezilerek lekelerin üzerine sürüp 20 -25 dakika bekletip durulayın.

Pudra, bal, limon: Lekenin büyüklüğüne göre hazırlayacağınız karışım için ihtiyacınız olan malzemeler ise bebek pudrası, bal ve limondan oluşur. 1 çorba kaşığı pudraya 4-5 damla limon, 1 çorba kaşığı bal karıştırılır. Ağdalı bir kıvam elde ettikten sonra lekeli bölgeye uygulayıp, 20 dakika kadar etki etmesini bekleyin. Temizlemek için ılık sudan yardım alın.

Çay ağacı yağı ve lavanta yağı karışımı ise güneş lekelerini gidermek için kullanılır. 1 tatlı kaşığı çay yağına, 1 çay kaşığı lavanta yağı karıştırılır. Pamukla leke üzerine ve çevresine uygulanır. 20 -25 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulanır.

güneş lekeleri nasıl geçer, güneş lekelerine krem

 

Güneş Lekelerine Kesin Çözüm

Güneş lekesinin giderilme yöntemi açısından, lekenin oluş süresi, ne zaman ve hangi etkenlere bağlı oluştuğu önemlidir. Bunları bilmeniz uygulayacak olan uzmanın en etkili güneş lekesi giderme yöntemini belirlemesi sağlar.

Lazer: Özellikle beyaz tenlilerde lazer yöntemi kullanımı çok yaygındır. Yüzeye yakın lekeler ısıtılarak kabuklaştırılır. Küçük kabuklar oluşunca lekelerin giderildiğinin sinyalleri verilir. Pahalı bir yöntemdir. Uzman kişilerce yapılması önemlidir. Rastgele yerlerde yapılan uygulamalar cildinizde onarılmayacak hasarlara yol açabilir.

Kimyasal peeling: Şeker pancarından elde dilen glikolik asit ile elde edilen peeling maddesi ile lekeler yok edilir. Cildin daha alt katmanına inmiş bir lekelenme var ise kimyasal peelingin özelliği daha farklı ve etkisi olanı seçilir. Bu tür uygulamalardan önce kişi bilgilendirilip, cildin bu ağır peeling yöntemine hazırlanması ve lekelenmenin daha kötüye gitmesi önlenir. Kış aylarında yapılması önerilir.

Mikrodermabrasyon denilen yöntemde cildin üst tabakası soyulur fakat kimyasal herhangi bir şey kullanılmaz. Sadece basınçlı bir alet ile yapılır. Doğal ürünlerden elde edilen alüminyum oksitin kristalize hali, bu basınçlı aletle püskürtülerek soyulma yapılır. Bu yönteme iğnesiz mezoterapi de denir.

Mezoterapi: Çeşitli ilaçlar ve elde edilen karışımlarla yapılır. Cildin iyileşmesini sağlayan ilaçlar, vitaminler, amino asitler ve mineraller karıştırılarak cildin alt katmanlarına iğne ile verilmesi işlemidir. İşlemden sonra morluklar ve kızarıklıklar oluşabilir.

Buz terapisi ise diğer bir kolay uygulanan aynı zamanda etkili olan yöntemdir. Özel bir cihaz sayesinde her cildin özelliğine bağlı olarak belirli bir soğukluğa ulaşan buz kristalleri cilt altındaki kolajenleri aktive eder. Bu tabaka kendinden iyileşmeye başlarken, üst tabaka ise kendi kendine dökülür. Alttan gelen sağlıklı cilt ise lekesiz ve problemsiz olarak gün ışığına kavuşur.

Kozmetik kremler arasında çeşitli markalarda etkili olanları var iken, bazılarını kullanmak ise sadece zaman kaybından başka bir şey değildir. Hatta doğal yöntemler sayesinde daha kısa sürede, etkili çözümlere ulaşabilirsiniz. Doğal yöntemleri ya da yararlı kozmetik kremleri kullanıyorsanız en az 2 ay kadar sabretmeniz gerekir.

Medikal kremler: Dermatologlarca güneş lekesinin türüne göre verilen, eczanelerde satılan, bir bakıma reçeteli ilaçlardır. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bir başkası için verilen kremler sizin için etkili olmayabilir.

Sizlere bu yazımızda güneş lekeleri nasıl geçer, güneş lekelerine ne iyi gelir hakkında bilgi vermeye çalıştım. Güneş lekelerine doğal çözüm arayanlar mutlaka  kendilerine uygun olan yöntemlerinden birini uygulayabilir. Güneş lekelerine kesim özüm önerileri hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Cilt Bakımı İçin Pratik Yöntemler

Cilt Bakımı Güzel ve genç bir cilde sahip olmak isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken durumlardan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir