Vazelin

Bal mumu, mineral yağ ve ham petrolden elde edilen vazelin bildiğiniz üzere bir tür yağlı kremdir.

Yıllardır hayatımızda olan bu krem oldukça da geniş bir kullanım alanına sahip. Nemlendiriciden tutun da bitlerden kurtulmaya kadar birçok faydası bulunan vazelinin faydaları sadece bunlarla da sınırlı değil.

Vazelin Nedir Ne İşe Yarar

Günlük hayatımızda bir çok alanda kullanılan vazelin nedir ne işe yarar kısmından çok bildiğimiz sorunlarda kullandığımız bir tür yağlı kremdir.

İçerisindeki etken maddeler olan ham petrol, bal mumu ve mineral yağ sayesinde elde edilen kozmetik üründür. Hatta bir rivayet de mevcuttur. Robert Chesebrough adlı kimyagerin 96 yaşına kadar vazelin yediği rivayeti mevcuttur. Ancak kesinlikle vazelin yenilmesi tavsiye edilen bir durum değildir.

En yaygın kullanım alanı insan vücududur. Genel olarak vücutta bulunan çatlak ve kuruyan bölgelere uygulanır.

Sizlerde vazelin kullanırken bazı farklı alanlarda da kullanıldığını bilmelisiniz. İşte vazelin faydaları nelerdir hep birlikte inceleyelim

Vazelinin Faydaları Nelerdir

Vazelinin kullanım alanının çok fazla olduğunu ve dolayısıyla vazelinin faydasının da çok olduğunu söylemiştik. İşte vazelinin faydaları;

Bitlerden Kurtarır

Bit ve sirkelerden kurtulmanın en etkili yollarından biri vazelindir. Bol miktarda aldığınız vazelini saç diplerinizde sirke ve bitin olduğu yerlere sürün. Bit tarafı ile taramadan önce ise 1 saat bekleyin. Sonrasında bit tarağı ile saçınızı tarayın, şampuanlayın ve durulayın. Bit ve sirkelerden kurtulana kadar her gün bunu tekrar edin.

Parfüm Kalıcılığını Artırır

Parfüm kalıcılığı nasıl artar, daha uzun süre parfüm kokusu nasıl kalır herkesin merak ettiği sorular arasında. Parfümünüzün çabuk uçtuğunu düşünüyorsanız veya daha kalıcı olmasını istiyorsanız parfümü sıktığınız bölgelere yani el bilekleri ve boyun kısmınıza parfüm sıkmadan önce biraz vazelin sürün. Sonrasında ise parfümü sıkın. Böylece hem cildinizi parfümdeki kimyasaldan korumuş hem de parfümünüzü daha kalıcı hale getirmiş olacaksınız.

Dudak Peelingi

En iyi dudak peelingi vazelinlerden oluşmaktadır. Dudaklarınız çatlak, kuru ve solgunsa vazelin ile peeling yaparak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Çok az miktarda toz şeker ve vazelini dudaklarınıza sürün. Hafif hafif dairesel hareketlerle de dudaklarınızı ovun. Sonrasında ılık su ile durulayıp dudak kremi sürün.

Cilt lekeleri ve güneş lekelerine de iyi geldiği bilinen vazelinin iyi geldiği diğer kullanım alanları aşağıda mevcuttur.

Topukları Yumuşatır

Topuklarda çatlamalar zaman zaman herkesin ayaklarında meydana geliyor. Yumuşacık ve pürüzsüz topuklar için ise vazelin öneriliyor. Yatmadan önce çatlamış olan kısma uygulayacağınız vazelin, gece boyu cildi besleyerek yumuşak bir cilt meydana getirir. Dilerseniz sürdükten sonra çorap giyip de yatabilirsiniz.

Tırnak Bakımı

Manikür ve pedikür yapımında en çok kullanılan malzemelerden biri vazelindir. Tırnak kenarlarındaki derilerde meydana gelen soyulma ve çatlaklar oldukça kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Bu görüntüden kurtulmak için gece yatmadan önce bir miktar vazelini tırnaklarınıza ve tırnaklarınızın çevresindeki etlere uygulayın. Sonrasında ise eldiven takın.

Tırnak Arasındaki Kirler Nasıl Temizlenir?

Sabah uyandığınızda bu yöntemin ne kadar işe yaradığını ve ellerinizin ne kadar bakımlı göründüğüne şahit olacaksınız. Bu yöntem sadece güzel bir görüntü için değil tırnak kırılmaları için de kullanılmaktadır.

Pişiği Önler

Sürtünmelerden kaynaklı olarak meydana gelen tahrişler ve pişikler, vazelin ile geçmektedir. Kıyafetlerinizin teninizi sürttüğü yere bir miktar vazelin sürün. Bu sürtünmeyi önleyeceğinden hem canınızın yanmasını geçirir hem de daha rahat hareket etmenizi sağlar.

Dirsek ve Dizlerdeki Kuruluk

Diz ve dirseklerde zaman zaman kuruluk meydana gelip, diz ve dirsek çatlaklıkları meydana gelmektedir. Gün içinde 1 veya 2 kere uygulayacağınız vazelin hem bu bölgeyi yumuşatarak çatlaklık oluşmasını önleyecek hem de çatlaklara bağlı olarak meydana gelen can yanmanızı geçirecek.

Doğal Highlighter

Vazelini birçok makyaj uzmanı aydınlatıcı olarak kullanmaktadır. Aydınlatıcıların fiyatları bilindiği üzere bir hayli yüksek. Bol pigmente sahip olması gereken aydınlatıcılarınsa ucuzunu almak ne yazık ki çok kullanışlı olmuyor. Makyaj yaparken kaş kemiklerine ve elmacık kemiklerine süreceğiniz vazelin aydınlatıcı görevini rahatlıkla üstleniyor.

Küpe Takma

Kapanan kulak deliğine küpe takmak ve deliği yeniden açmak oldukça ağrılı bir işlemdir. Küpeyi takmadan önce az miktarda vazelini alıp kulağına sürün ve kulak deliğinizie yedirin. Acısız olarak küpenin tekrar delikten geçtiğini göreceksiniz.

Makyaj Çıkarıcı

Vazelin yan etkileri olmayan bir kremdir. Bu nedenle makyaj çantalarında da sıklıkla bulundurulur. Özellikle makyaj çıkarma konusunda oldukça iş kolaylaştıran vazelin, günün tüm makyajını yüzünüzden alıp yerine yumuşacık bir ten bırakır.

Makyaj Malzemeleri Nelerdir?

Kapanmayan Fermuar

Sıkışan fermuar nasıl açılır sorusunu en azından hayatımızda bir kere de olsa aratmışızdır. Pantolon veya eteklerde sıkışan fermuara bir miktar vazelin sürmek sorunu ortadan kaldıracaktır.

Saç Karışıklığını Yok Eder

Kadınların en saçlarına gelecek en korkutucu durumlardan bir tanesi de saç karışıklığıdır. Saç karışıklığının çözümü oldukça can yakmaktadır. Saç uçlarınıza biraz vazelin sürerek hem kuru görüntüsünden kurtulursunuz hem de saç karışıklığı ortadan kalkar. Sadece dikkat edilmesi gereken konu, vazelini fazla sürmemeniz olmalıdır.

Ateş Tutuşturma

Özellikle kamp ve piknik yaparken ihtiyacımız olan en büyük yardımcı unsur ateştir. Mangal olsun, ısınma olsun mutlaka ateş yakmadan piknik veya kamp yapılmaz. Yapmanız gereken tek şek bir pamuk veya bez alarak vazelin sürün. Daha sonra yakın ve  bu yöntem toplanan çalı çırpının tutuşmasına yardımcı olacaktır.

Vazelinin Zararları Nelerdir

Vazelin içerisindeki ham petrolün damıtılması sonucu elde edilen kozmetik ve ecza alanında çok sık kullanılan yağlı merhemdir.

Vazelinin hiç bir zararının olmadığı bilinse de, içerisindeki kimyasallardan dolayı cildimize ciddi derecede zararlar da verir.

Petrol rafinelerinden elde edilen sentetik bir üründür. Doğada saf halde bulunmayan bütün sentetik ürünler cildimize ve sağlığımıza mutlaka zarar vermektedir. Vazelin kesinlikle doğada saf halde bulunan maddelerden üretilmemektedir.

Zararlarından çok faydalarının bilindiği vazelinin zararları nelerdir?

  • Vücuda sürüldüğü anda hemen emilerek gözenekleri tıkar.
  • Tıkanan gözenekler zamanla karaciğerin yorulmasına sebep olur. Bu da zamanla yorgunluk, sindirim bozukluğu ve cilt renginde sararma gibi durumlar ortaya çıkarır.
  • Sağlıklı olan nemi sürüldüğü bölgede hapsederek suni bir nemlendirme sağlar.
  • Yağ dokusunu arttırır.
  • Yağlı bir cilde sahip olanlarda sivilce, cilt sorunları ve tahriş gibi durumları meydana çıkarabilir.
  • Östrojen hormonlarıyla ilgili sorunları büyük ölçüde arttırır ve adet dönemi ile ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir.
  • Kısırlık yapabilir.
  • Cilde sürülüp güneşe çıkıldığı anda güneş yanığı meydana gelebilir.
  • Sürekli nemlendirici olarak kullanılan vazelin artık bir ihtiyaca dönüşerek devamlı kullanım zorunluluğu haline gelebilir.

Vazelin İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Vazelin günlük hayatımızın bir parçası olarak en çok kullanışlı ve ucuz bir yağlı merhemdir. Ancak aklınızda soru işareti bırakan bazı sorular bulunmaktadır. Sizlere aklınızdaki sorular ve cevaplarını verelim.

Vazelin yenir mi

İçerisinde bulunan kimyasallardan dolayı kesinlikle yenilmesi tavsiye edilmez.

Vazelin yenirse ne olur

Vazelin yenildiği takdirde ne olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak içerisinde kimyasal olduğu için kesinlikle yenilmemesi gerekmektedir.

Vazelin göze sürülür mü

Vazelin göz ile teması yapılmamalıdır. Ancak dikkatli bir şekilde çevresine sürebilirsiniz.

Vazelin kırışıklıklara iyi gelir mi

Vazelin kırışık önleyici olarak da kullanılmaktadır.

Vazelin cilt lekelerine iyi gelir mi

Vazelin kullanımı cilt lekelerini de yok ettiği bilinmektedir.

Vazelin göz çevresine sürülür mü

Göz çevresine sürebilirsiniz. Ancak göz ile temas ettirmemeye dikkat edin.

Vazelinin içeriği

Vazelinin içeriği damıtılmış ham petrol, bal mumu ve mineral yağdır.

Vazelin nerelerde kullanılır

Vazelin bir çok kullanım alanı mevcuttur. Bu konu ile ilgili yazımızın vazelinin faydaları nelerdir  bölümünü okuyunuz.

Vazelin göze kaçarsa

Vazelin göze kaçtığı takdirde hemen bol su ile yıkanmalıdır.

Vazelin neden yapılır

Vazelinin içerisinde kimyasal bulunmaktadır. Ham petrolün damıtılmış hali, bal mumu ve mineral yağ bulunmaktadır.

Göz altı kırışıklıkları için vazelin

Vazelini kırışıklık tedavisinde kullanıldığı gibi göz altı kırışıklıkları için de kullanabilirsiniz.

Vazelin yüze sürülür mü

Vazelin yüzünüze sürebilirsiniz. Ancak yüze sürme işlemini çok sık yapmamalısınız.

Vazelin sivilceye iyi gelir mi

Vazelinin sivilceye de iyi geldiği söylenmektedir. Ancak gözenekleri kapattığı için sivilce oluşumu da gerçekleştirebilir.

Vazelin saça iyi gelir mi

Vazelin saçlarınızın karışmaması için uç kısımlarına sürebilirsiniz.

Vazelin cilt lekelerine iyi gelir mi

Vazelin cilt lekelerini için de kullanılmaktadır.

Vazelinle 31 

Erkeklerin ergenlik döneminde itibaren gerçekleştirdiği mastürbasyon yani 31 çekerken de vazelin kullanılması daha kaygan olmasını sağlamaktadır.

En İyi Vazelin Markası

Piyasada bir çok çeşit vazelin bulunmaktadır. Sizler için en iyi vazelin markaları aşağıdakilerdir.

  • Bak Vazelin
  • Fenodo Vazelin
  • Johnson Vazelin
  • Clemy Vazelin
  • Özyeşil Vazelin
  • Rosense Vazelin
  • Multiplus Vazelin
  • Gülşah Vazelin
  • Uni Care Vazelin
  • Dalin Vazelin
  • Feride Vazelin
  • Süel Vazelin

Vazelin Fiyatı

Vazelin kozmetik bir ürün olduğu için piyasada bir çok marka bulunmaktadır. Bir çok marka olması demek de serbest fiyat aralığı demektir. Ancak genel olarak vazelin fiyatı 8 TL – 15 TL arasında değişmektedir.

Hakkında Bakımlı Ve Sağlıklı

Kontrol et

Aynısefa Yağı Nasıl Yapılır

Aynısefa Yağı Ne İşe Yarar? Kullanımı Ve Faydaları

Aynısefa yağı, gündeme tırnak mantarını tedavi etmesiyle gelmiş bitkisel bir üründür. Aynısefa yağı, sadece tırnak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir